Danas isplata poslednjeg minimalca, prete velika otpuštanja od jeseni

Treća minimalna zarada za 1.042.114 zaposlenih u Srbiji, u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, biće isplaćena danas.
Danas isplata poslednjeg minimalca, prete velika otpuštanja od jeseni
Foto: Pixabay
Država je privrednicima za tri minimalca do sada isplatila 94 milijarde dinara, odnosno oko 800 miliona evra.
 
Od početka krize koja je izazvana pandemijom virusa korona država je putem direktnih davanja i oslobađanja od poreskih obaveza privredi i građanima pomogla sa 278,64 milijarde dinara, odnosno sa 2,3 milijarde evra, saopšteno je ranije iz Ministarstva finansija.
 
Prethodnih dana se, u više navrata, iz Nemanjine 11 moglo čuti kako država ne planira da ide sa dodatnim paketom podrške, a iz Ministarstva finansija je stigla i zvanična poruka da jeste teško ali da ekonomiji ne preostaje ništa drugo nego da se prilagođava novonastalim okolnostima, piše Blic.
 
Kad je pre nekoliko dana prvi put javno rečeno da država nema para za dodatne olakšice, privrednici su znali da dolazi još teža jesen nego što su očekivali. Poslednji minimalac koji će dobiti danas biće i poslednja finansijska injekcija koja je prethodna tri meseca mnoge održavala u životu. Sada su na naplatu počeli da dolaze i krediti, pa je pitanje šta će biti od septembra.
 
"Oni koji su dobili minimalac, oni će morati da održe zaposlenost do jeseni, ali posle toga će krenuti velika otpuštanja. Od jula će biti više problematični septembar, oktobar, novembar, odnosno kraj godine, jer će se tada videti prave posledice krize", ocenio je predsednik poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić za Blic.
 
Kako je dodao, oporavak će sigurno trajati dve do tri godine.
 
"Ja čak mislim i da će i 2021. godina da bude problematična i teška. Neće to lako da ide. Sve je pitanje kada ćemo naći vakcinu i kada ćemo da izađemo iz svega, kada će se otvoriti granice, kada će početi da radi turizam, privreda, avio-industrija... To će sve da potraje. Nažalost, biće ovo duboka kriza", kaže Drakulić.
 
Ekonomisti Kvartalnog monitora ocenjuju da se otpuštanje radnika može očekivati pre svega u delatnostima koja proizvode trajna potrošna dobra, kapitalne proizvode, kao i neegzistencijalne usluge, poput turističkih. Autori analize očekuju da će oporavak tražnje za tim proizvodima biti postepen i da će verovatno biti potrebno godinu dana da se tražnja vrati na pretkrizni nivo.
 
U maju se, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, na biro prijavilo više od 3.000 ljudi. Od 16. marta kada je uvedeno vanredno stanje do kraja juna, broj građana na birou je povećan za 10.800.
  • Popara

    07.07.2020 14:36
    ...
    Diletanti. Bolje da su smanjili plate u javnom sektoru za 10 posto i poreze u privatnom sektoru, nego što su bacali sto evra iz aviona. Niko od ekonomista oko Vučića nema kičmu, a ovaj ne zna šta je ekonomija, nema jednog radnog dana staža izvan politike.
  • Pedala

    07.07.2020 14:32
    Ovisu ludi
    Znaju unapred da ce ljudi da ostanu na ulici i slezu ramenima u fazonu bas nas briga prosli izbori
    Da vam kazem pamtite sve jer stizu i vanredni izbori sledece godine a vi glasajte za vucica
  • Goran

    07.07.2020 14:26
    @Dejan 07.07.2020 • 09:25
    Cccc"

    nevaspitani i nekulturni covece i ti ces jednog dana biti penzioner.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.