Ekonomija Velike Britanije nakon 11 godina zvanično u recesiji

Ekonomija Velike Britanije zvanično je ušla u recesiju posle 11 godina, jer je u drugom tromesečju pala za rekordnih 20,4 odsto što je posledica uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv virusa korona.
Ekonomija Velike Britanije nakon 11 godina zvanično u recesiji
Foto: Pixabay
Zavod za nacionalnu statistiku zabeležio je pad od 2,2 odsto u prva tri meseca, a zatim u aprilu 20,4 odsto što je najveći mesečni zabeleženi pad svih vremena.
 
Za razliku od drugih zemalja, britanska agencija za statistiku pruža mesečne cifre koje prate kvartalne cifre i one pokazuju neku nadu da se ekonomija oporavlja nakon ublažavanja pojedinih ograničenja zaključavanja.
 
U junu, kada je dozvoljeno ponovno otvaranje prodavnica koje prodaju proizvode koji nisu neophodni, britanska ekonomija je rasla po mesečnoj stopi od 8,7 odsto.
 
"Ekonomija je počela da se oporavlja u junu, kada su se prodavnice ponovo otvorile, fabrike počele da povećavaju proizvodnju i građevinska industrija je nastavila da se oporavlja", rekao je zvaničnik Zavoda za statistiku.
 
Britanska vlada se nada da će sa popuštanjem mera poslednjih meseci, poput ponovnog otvaranja ugostiteljskog sektora u julu, omogućiti privredi da nastavi sa oporavkom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija