Kovačević o izgradnji nacionalnog stadiona: Nije urađena ni analiza isplativosti

Konsultant za strane investicije Milan Kovačević govoreći o izgradnji nacionalnog stadiona, rekao je za N1 da je neobično da Srbija ništa nije naučila od privatnih investitora, a pre svega da uradi analizu da li je neka investicija isplativa.
Kovačević o izgradnji nacionalnog stadiona: Nije urađena ni analiza isplativosti
Foto: Pixabay
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je izgradnja nacionalnog stadiona, čija je procenjena vrednost oko 150 miliona evra, "naša nasušna potreba". 
 
Prema Kovačevićevom mišljenju, trebalo je uraditi analizu da li će taj stadion imati dovoljno publike, da li ima dovoljno onih koji će ga koristiti, kako bi se došlo do zaključka da li je njegova gradnja isplativa.
 
"Mislim da to nije isplativo, država nema svojih novaca, a ponaša se kao da ima pun ćup", ističe sagovornik N1.
 
Na argumente predsednika da će stadion doneti nove prihode, da će skočiti vrednost imovine u tom delu grada, gost Dana uživo odgovara da je trebalo izračunati na koji način će se dobiti novi prihodi.
 
On dodaje da je rast investicija u blizini neke gradnje manji deo, a veći deo je - koliko ima prihoda od same gradnje. Posebno ističe to da će BDP ove godine biti u minusu zbog pandemije koronavirusa, a da ideja o gradnju stadiona ako je i bila dobra prošle godine - ove više nije.
 
Kada je u pitanju ulaganje novca u Hram Svetog Save, sagovornik N1 kaže da je u prošlosti bilo opravdanja da se ulaže u takve projekte, ali napominje da smo ove godine u naglom padu BDP-a i da se ne zna koliko dugo će to da traje. S druge strane, kaže da se u Hram dugo ulaže pa da privođenje radova kraju ima logike, a da je novih 43 miliona evra koje je država izdvojila, ipak manji deo ukupno uložene vrednosti.
 
Prema njegovom mišljenju, država bi trenutno trebalo da ulaže u preduzeća koja su u riziku da propadnu usled krize nastale zbog pandemije. To su, precizira Kovačević, hoteli, agencije i mnogi mali privrednici. Kovačević napominje da u njih treba ulagati jer će poreski obveznici biti ti koji će vraćati dugove dugove koje je država napravila. 
 
Izgradnja "nacionalnog stadiona" počeće sledeće godine, potvrdio je predsednik Srbije Alekandar Vučić.
  • Gagarin

    25.08.2020 21:36
    Nije to glavni problem...
    Moja prva, refleksna reakcija na naslov je bila, "a kad je to pa u Srbiji u vezi bilo cega radjena analiza isplativosti?"

    Medjutim, kada malo bolje razmislim, merilo koje gospodin Kovacevic koristi, nije ispravno u ovom slucaju. Drzava i jeste tu da bi radila stvari koje trziste i privatnici nece, tako da projekt sam po sebi, ne mora da bude isplativ, da bi se unjega investiralo, dokle god se iz njega dobija neko "javno dobro" i dok god za to postoji potreban konsenzus. Sada, moze se raspravljati da li su bolnice ili fudbalski stadion prioritet. To je stvar rasprave koja treba da bude otvorena. I zasto bas fudbal, a ne neki od trofejnijih srpskih sportova? I zasto bas sport, a ne recimo kultura, ili ne daj boze, privreda?

    Ono sto je pravi problem je netransparentnost i crv sumnje da se "nacionalni stadijum" podtura kao vrhunska potreba zato da bi se neko (blizak vlasti) ugradio u taj kapitalni objekat.

  • Analiza

    25.08.2020 21:24
    Cega
    Pa naravno da ce se isplatiti onom ko je dogovorio i sa kim je dogovorio
  • x

    25.08.2020 21:11
    y
    a)
    u ovoj vesti od pre samo tri dana
    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/251323/Vucic-Nacionalni-stadion-je-nasusna-potreba-nece-biti-nimalo-jeftino.html
    piše 250 miliona evra.
    kolko sad? 100 miliona gore dole, nema veze.

    b)
    studijom isplativosti se bavio onaj koji će ućariti. ostali ionako nismo bitni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.