Predstavnici američke DFC stižu u Srbiju

U Beograd danas stižu predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), a prvi sastanci biće u utorak.
Predstavnici američke DFC stižu u Srbiju
Foto: Pixabay
Time će početi i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Vašingtonu. Tim sporazumom predviđeno je otvaranje regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu.
 
Visoku delegaciju DFC-a, koja će boraviti u Beogradu četiri dana, predvodiće izvršni direktor Adam Boler.
 
Predstavnici DFC-a će imati sastanke u utorak i sredu sa predstavnicima Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija.
 
Ministar finansija Sinisa Mali trebalo bi u sredu da se sastane sa visokom delegacijom DFC-a. Mali je ranije rekao da je dolazak američke DFC važan za sve građane Srbije, jer će oni iz Beograda pokrivati ceo region.
 
DFC će učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti.
 
Ministar finansija takođe je rekao da se DFC obavezao da će obezbediti jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća.
 
Boler je ranije na Tviteru napisao da će DFC aktivno podržati "ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova preko američke Eksport-import banke (Eksim banke) i korporacije "Milenijum celendž".
 
Inače, DFC raspolaže fondom za investicije od ukupno 60 milijardi američkih dolara, a deo tog novca sliće se u Srbiju, kroz realizaciju projekata predviđenih sporazumom iz Vašingtona.
 
DFC i američka Exim banka su protekle sedmice potpisale pismo o namerama koji se odnosi na Beograd i Prištinu, a Mihajlovićeva kaže da je to tehnički dokument koji prethodi otvaranju regionalne kancelarije DFC-a u Beogradu i razgovorima o nastavku finansiranja autoputa Niš-Merdare-Priština. Za prvu deonicu tog autoputa, od Niša do Pločnika, koja je duga 33 kilometra, trebalo bi da bude raspisan tender krajem oktobra ili početkom novembra.
 
DFC je američka federalna agencija, čiji je cilj suočavanje za razvojnim izazovima i spoljno-političkih prioriteta SAD, a njena uloga je definisana Zakonom za bolje korišćenje investicija posvećene razvoju, koji je Donald Tramp potpisao 5. oktobra 2018. godine.
  • Bruno Zgaga član NUN

    22.09.2020 10:13
    Ko tebe hlebom...
    Zapad na čelu sa Amerikom uvek su pomagali materijalno Balkan,kao žarište i region sukoba i nacionalističke strasti.Danas,to ponavljaju da bi Srbija postala uljudnija,a ne da kupuje oružje od Rusije i Kine ! Medjutim,vlast,koja se bogati baš od ovih poslednjih pomenutih,teraju narod da vole one koji im uzimaju naftu,žito,kukuruz i voće,dok oni otvaraju svoje "lizguz"Robne kuće da bi se obogatili ne pojedinci, nego sve im uzima država,jer tamo još vlada komunizam!
  • Piško

    21.09.2020 10:34
    ...
    Možda nam obnove hram Svetog Save.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija