Fejsbuk u januaru u opticaj pušta svoju kriptovalutu

Fejsbuk i njegovi partneri spremaju se da izdaju kriptovalutu libru već u januaru sledeće godine, izvestio je u petak "Financial Times" pozivajući se na tri upućena izvora.
U aprilu je Udruženje za libru najavilo izdanje digitalnih verzija nekoliko valuta i digitalni amalgam svih svojih kriptovaluta, odustavši pod uticajem suzdržanih reakcija regulatora i vlada od početnog ambicioznog plana o kreiranju sintetičke kriptovalute.
 
I ti su planovi sada odloženi i u januaru sledeće godine trebalo bi da bude izdata samo libra, fiksirana u paritetu za dolar, pod uslovom da dobije dozvolu švajcarskog regulatora, piše FT pozivajući se na neimenovani izvor upućen u planove grupe 27 kompanija.
 
Sedište udruženja je u Ženevi, a osim Fejsbuka njegovi članovi su i Uber, Spotifaj i Lift.
 
Regulatori su suzdržano reagovali na ambicije Fejsbuka i njegovih partnera jer strahuju da će ugroziti stabilnost finansijskih sistema i potkopati nadležnost središnjih banaka za kreiranje novca i upravljanje kursevima.
 
U udruženju nisu odmah odgovorili na upit Rojtersa da komentaširu izveštaj londonskog poslovnog lista. Švajcarski regulator samo je podsetio na saopštenje iz aprila kojim je potvrdio da je primio zahtev za korišćenje libre u platnom prometu.  
 
Kriptovalute se fiksiraju za standardne valute kako bi se izbegle velike oscilacije vrednosti, uobičajene za digitalne valute poput bitkoina, i olakšala njihova upotreba u plaćanju i novčanim transferima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija