Seničić: Većina turističkih agencija neće uzeti još jedan minimalac od države

Direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je da, uprkos krizi zbog pandemije veći deo agencija neće prihvatiti ponuđenu pomoć države u još jednoj minimalnoj zaradi, jer to samo povećava troškove firme, a uslovljeno je zabranom otpuštanja zaposlenih.
Seničić: Većina turističkih agencija neće uzeti još jedan minimalac od države
Foto: Pixabay
"To je kratkoročna pomoć koja ništa ne rešava, dok nije izvesno da li će se nešto od odloženih, a dospelih poreza i doprinosa na zarade ponovo odložiti 4. januara 2021. godine ili otpisati, pa bi bila dodatni trošak", rekao je Seničić.
 
Vlada Srbije je odlučila da turističkim agencijama, rent-a-kar agencijama, vodičima, hotelijerima i ugostiteljima ponudi još jedan minimalac, pod uslovom da do 31. januara ne otpuštaju zaposlene.
 
Seničić je rekao da je do pre nekoliko dana bio zastoj u Fondu za razvoj, a da je sada odjednom odobreno pet-šest zahteva za kredit, što nije dovoljno jer je pozajmice tražilo 300 agencija, što znači da bi tim tempom odobravanja trebalo nekoliko godina da agencije dobiju kredit za likvidnost.
 
Agencijama je, po njegovim rečima, brzo potrebna pomoć da bi preživele, a sve ostalo je "zamagljivanje problema". Seničić je rekao da je do sada 120 "subagenata" iskoristilo mogućnost da firmu stavi u status mirovanja, dok je sedam turističkih agencija otišlo u stečaj, čega će biti više iduće godine.
 
Od 415 agencija, krizu će, kako je procenio, preživeti oko 70, sa oko 1.000 zaposlenih od ukupno 4.000.
 
YUTA će, kako je rekao, i dalje insistirati na izmeni Pravilnika o garanciji putovanja, da bi polise osiguranja zavisile od prometa, a ne od broja putnika, insistiraće i na bržoj realizaciji kredita i odlaganju poreza i doprinosa na zarade.
 
Seničić je rekao da je vrednost zamenskih putovanja koja su rezervisali građani, od 65-70 miliona evra, a da agencije koje su otišle u stečaj nisu imale takvu vrstu aranžmana. Direktor turističke agencije "Sabra travel" Vladimir Vlaho rekao je da neće uzeti pomoć države u jednoj minimalnoj zaradi.
  • A turisti

    09.12.2020 22:27
    M?
    Smoriste sa agencijama. Sta je sa nama ojadjenim turistima? Nesto niste bili gadljivi da trosite nase pare i zadrzavate ih 2 godine. Neki ljudi su bez posla ostali, a vi drzite, da ne kazem potrosili ste njihove pare na plate vasih (ne) radnika. Jel realno da trazite pomoc ljudima koji ne rade nista? Ajmo svi mali poslodavci, koji nemate sada posla, ajmo svi da trazite pomoc i pare. Mislim, aj vise ne smarajte sa agencijama, vratite pare narodu i kljuc.
  • Valentina

    09.12.2020 17:45
    dosadno mi
    e ako ste za misljenje pitali gospodina koji je i izglasao nesrecni Pravilnik i ukopao sve male agencije, svaka cast... Crkosmo od zelje da cujemo BAS njegovo misljenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.