Broj radnika odsutnih sa posla zbog korone opada, najviše zaraženih u sektoru saobraćaja

Broj radnika zaraženih Kovidom-19 je opao u poređenju sa prethodnom sedmicom, pokazala je najnovija anketa Privredne komore Srbije. Neočekivan je nalaz da je relativno mali broj obolelih u trgovini. S druge strane, veoma visok procenat obolelih je zabeležen u sektoru saobraćaja.
Broj radnika odsutnih sa posla zbog korone opada, najviše zaraženih u sektoru saobraćaja
Foto: 021.rs
Najnovija anketa koju je Privredna komora Srbije (PKS) sprovela među 1.038 kompanija, pokazuje da je broj zaraženih radnika virusom Kovid-19 u padu u odnosu na sedmicu ranije, prenosi Blic.
 
Od ukupno 380.051 radnika zaposlenih u više od hiljadu preduzeća, u Srbiji je zbog zaraze koronavirusom sa posla odsutno 17.912 radnika, odnosno 4,71 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu sedmicu, kada je zbog virusa odsustvovalo 5,06 odsto radnika.
 
Gradovi sa najviše i najmanje zaraženih
 
Istraživanje pokazuje i da je ovo druga nedelja zaredom u kojoj se beleži pad broja radnika odsutnih sa posla zbog Kovid-19. Podaci se odnose na radnike zaražene koronavirusom, kao i one koji su zbog sumnje na zarazu, u izolaciji.
 
Najmanje odsutnih je u kompanijama na području regionalnih privrednih komora (RPK) Zrenjanina, Sombora i Požarevca, a najviše u firmama na području RPK Užice, Novi Sad, Kraljevo i Beograd.
 
Na području RPK Užice, u 191 anketiranoj kompaniji sa ukupno 17.250 radnika, odsutnih zbog koronavirusa je 1.115 ili 6,46 odsto.
 
Manje obolelih u trgovini, a veliki broj u saobraćaju
 
Broj kovid odsutnih opada u svim kategorijama anketiranih firmi, pa je tako za nedelju dana, od srede 23. do srede 30. decembra, i u firmama koje imaju do stotinu zaposlenih registrovano manje zaraženih radnika, prenosi dnevni list Blic.
 
Zanimljivo je da je u sektoru trgovine, od 132 anketirane kompanije sa 27.231 zaposlenih, zbog Kovida-19 s posla odsutno svega 3,71 odsto (1.009 radnika), dok je relativno visok broj kovid odsutnih u sektoru saobraćaja, gde je od 73 anketirane kompanije, u kojima je zaposleno 32.154 radnika, odsutno njih 2.114, ili 6,57 odsto.
  • Pera

    04.01.2021 04:15
    Najmanje "zaraženih" nepostojećim je u granama profitabilnim za globaliste korporativiste. Profit ne sme biti ugrožen. Ova farsa je sve veća.
  • Zastita

    03.01.2021 21:21
    Ovo ima veze sa skolom, kad opet klinci budu krenuli u skolu, povecace se broj zarazenih. To su pokazala i istrazivanja u zapadnim zemljama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.