Svetska banka predviđa rast BDP-a Srbije od 3,1 odsto u 2021. godini

Svetska banka (SB) procenila je da će u ovoj godini Srbija zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,1 odsto, objavljeno je u ediciji "Globalne ekonomske perspektive".
Svetska banka predviđa rast BDP-a Srbije od 3,1 odsto u 2021. godini
Foto: Pixabay
Vlada Srbije je u ovogodišnjem budžetu računala da će rast BDP biti šest odsto.
 
To znači da Svetska banka za sada procenjuje da će BDP Srbije u ovoj godini rasti gotovo upola sporije nego što je predvidela Vlada Srbije pri izradi budžeta, koji je usvojen u Skupštini 10. decembra prošle godine.
 
Procena rasta BDP Srbije za 2021. pesimističnija je za skoro ceo procenat (0,9 odsto) od one koju je objavila u junu ove godine.
 
Fiskalni savet Srbije je još u novembru prošle godine, u svojoj analizi predloga budžeta za 2021. upozorio da je "predviđen deficit na nivou opšte države od oko 180,3 milijarde dinara, ali da taj plan počiva na optimističnoj pretpostavci da će rast BDP u 2021. biti visokih šest odsto, koja lako može da se ne ostvari".
 
Kada je reč o 2020. godini, procena Svetske banke je da će pad BDP Srbije biti dva odsto, što je za pola procentnog poena optimističnija prognoza nego letos, kada je ta institucija za Srbiju računala pad od 2,5 odsto BDP.
 
U svojim projekcijama za Srbiju, Svetska banka navodi i procenu da će se privredni rast iz ove godine nastaviti i u 2022. godini i da će tada dostići 3,4 odsto.
  • milicica

    06.01.2021 23:14
    e pa Vucicu
    Zasto si dozvolio da svetska banka prognozira a i kad ona to radi kriv si jel lazes.Reci da ima planeta Mars pa slazi.
  • NS

    06.01.2021 15:44
    @g pen
    A kako znas da lazu? Vidovit si pa znas koliki ce biti rast BDP-a u 2021. godini?
  • g pen

    06.01.2021 10:11
    Ovi nasi lazu nevidjeno. Kao onda za Ginisa. Pa sram vas bilo koliko nemate meru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.