Škotski ribari u problemima zbog pooštrene procedure za izvoz u Evropsku uniju

Mnogi škotski ribari obustavili su izvoz ribe i morskih plodova na tržište Evropske unije jer je post-Bregzit birokratska procedura urušila raniji sistem koji je omogućavao isporuku svežih proizvoda u roku od jednog dana nakon izlova.
Škotski ribari u problemima zbog pooštrene procedure za izvoz u Evropsku uniju
Foto: Pixabay
Izvoznici ribe izjavili su za Rojters da bi njihov biznis mogao da postane neisplativ nakon uvođenja pribavljanja fito-sanitarnih potvrda, carinskih deklaracija i druge papirologije, koja produžava za nekoliko dana rok isporuke i povećava troškove svake pošiljke za više stotina funti.
 
Vlasnici kompanija kažu da su ove sedmice pokušali da pošalju manju količinu robe u Francusku i Španiju kako bi testirali nove sisteme, ali da im je bilo potrebno pet sati za dobijanje fito-sanitarnih sertifikata u Škotskoj, dokumenta koji je neophodan kako bi aplicirali za ostale carinske papire.
 
U prvoj radnoj nedelji posle Bregzita tzv. jednodnevne isporuke su trajale tri ili više dana - ako su uopšte bile odobrene. Nekoliko vlasnika nije moglo sa sigurnošću da kaže gde se njihov vredan teret trenutno nalazi.
 
Jedno trgovinsko društvo je poručilo ribarima da obustave ribarenje namenjeno izvozu.
 
"Naši kupci se povlače. Mi trgujemo svežim proizvodom i kupci očekuju da dobiju svežu robu, zato ne kupuju. Ovo je katastrofa", izjavio je Santjago Buesa iz kompanije SB Fiš za Rojters.
  • x

    09.01.2021 21:57
    y
    @Pan5er

    ne brigaj, nema opasnosti, meni nema šta da se posoli.
  • Pan5er

    09.01.2021 17:35
    @x
    Škoti, baš kao ni Severni Irci nisu hteli da izađu iz EU, a tako su i glasali. Sad, druga je stvar što su tebi svi isti i što voliš da soliš pamet.
  • x

    09.01.2021 13:10
    y
    teli da izađu.
    izašli.
    sad će da se češkaju i gde ih ne svrbi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.