Obustavljeni poreski postupci protiv frilensera dok traju pregovori sa Vladom

Udruženje radnika na internetu (URI) saopštilo je danas da su dobili zvanično obaveštenje iz Poreske uprave u Nišu u kom se navodi da se obustavljaju svi poreski postupci protiv frilensera koji su proteklih pet godina prihodovali iz inostranstva.
Obustava će, kako navode, biti "do daljeg, odnosno dok traju pregovori" s Vladom Srbije. Kako navode u saopštenju, stižu im slična obaveštenja iz poreskih uprava u drugim gradovima.
 
Iako je URI nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković naveo da će se o zahtevu koji se tiče obustave naplate poreza i doprinosa za prethodnih pet godina tek govoriti, čini se da je pregovarački tim vlasti odlučio da ipak donekle izađe u susret frilenserima. 
 
URI je prethodno navodio da je prvi zahtev u pregovorima "obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva".
 
"Prvi zahtev je ispunjen dok traju pregovori! Ovo je mala pobeda koju smo izdejstvovali svi zajedno i uverenje da Udruženje radi dobar posao i da će voditi računa o svim radnicima na internetu", navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Udruženja radnika na internetu. 
 
Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu kaže za 021 da je ovo prvi korak pregovaračkog tima ispred države i dokaz da i oni žele da pregovori imaju uspeha.
 
"Utisci sa pregovora su očekivani, tu je bilo dosta razmene argumenata. Mi smo imali konkretne zahteve od kojih je jedan sad, kako vidimo, delimično ispunjen - da se obustave postupci dok traju pregovori, što mislim da je sasvim fer i korektno da postoji dobra volja da dođemo do nekog rešenja. Ne mogu da kažem da sam zadovoljan, zato što su pregovori tek na početku", kaže Pogačar i dodaje da se u koviru narednih razgovora očekuje više razmene stavova.
 
Kako dodaje, oni će konkretnim primerima ukazati Poreskoj upravi u čemu je problem i zašto bi neki dugovi trebalo da se otpišu.
 
"Zahtevaćemo da se novim zakonom koji će urediti ovu oblast poslovanja započne naplata", zaključuje Pogačar.
 
Podsetimo, kako su juče kazali predstavnici Udruženja, sledeći sastanak bi trebalo da bude krajem ove sedmice, do kada će se pripremiti konkretni primeri zarada za određene poslove koji su obavljani preko interneta. Sastanku sa predstavnicima Udruženja prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
 
U izveštajima sa sastanka navodi se i da su se sagovornici saglasili da neke kategorije koje ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem "stana na dan", treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.
  • Ja

    20.01.2021 23:35
    Krava
    Komsija, neka crkne i tvoja krava, sto samo moja.... zato smo i tu gde jesmo, sunarodnici moji...
  • Južni

    20.01.2021 13:47
    Улица је закон
    Биће тако да ће власт још бити и милосрдна..
  • tyn123

    20.01.2021 08:53
    Istina
    Sta je drzava dala , tj lopovska vlast njima pa im sad trazi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija