Roba iz Kine kasni zbog nedostatka brodskih kontejnera

Kritičan nedostatak brodskih kontejnera katapultirao je cene kargo transporta i izazvao kašnjenja isporuka robe kupljene u Kini.
Roba iz Kine kasni zbog nedostatka brodskih kontejnera
Foto: Pixabay
Pandemija i neujednačen globalni ekonomski rast doveli su do ovog problema prvo u Aziji, ali su pogođeni i drugi delovi sveta.
 
U decembru su spot cene brodskog kargo transporta skočile 264 odsto za rutu od Azije do Severne Evrope u odnosu na godinu dana ranije, prema rečima Mirka Vojcika, menadžera u kompaniji "Rezilijans36" za procenu i rešavanje rizika u lancu snabdevanja, prenosi CNBC.
 
Cena brodskog prevoza tereta od Azije do zapadne obale SAD povećana je za 145 procenata u odnosu na prošlu godinu.
 
U poređenju sa martom prošle godine, cene kontejnerskog transporta iz Kine za SAD i Evropu porasle su za 300 odsto, izjavio je Mark Jeger, izvršni direktor kompanije Redvud Logistiks. On navodi da spot cene idu i do približno 6.000 dolara po kontejneru u odnosu na uobičajenu tarifu od 1.200 dolara.
 
Prema Jegeru, porasle su i cene iz SAD-a, mada ne tako dramatično.
 
"Razlog je taj što Kinezi insistiraju na tome da vrate prazne kontejnere u svoju zemlju, pa je američkim izvoznicima teško da obezbede kontejner", dodao je on, napominjući da se tri od četiri kontejnera "vraćaju prazni" iz SAD-a u Aziju.
  • Vojvosađan

    26.01.2021 20:36
    @Marinko
    Pa naruci na Hrvatsku. Ilok je blizi nego BG. Makar Vojvođani imaju prijatelje, braću ,kumove u bratskoj nam Hrvatskoj, problem bi bilo da moras u adresirati u Šumadiju!
  • Aleksandar

    26.01.2021 16:34
    Stpljenje
    Treba se strpeti jos 2 do 3 godine I vise nista necemo morati porucivali iz Kine,
  • Aliexpress

    25.01.2021 17:42
    @Marinko
    Zato sto su "pametne" i "snalazljive" srbende narucivale robu, pa posle trazile povracaj novca jer im toboze nije stigla. I tako imale i novce i ovce. Samo sto su ih kinezi provalili i sad znaju sa kim imaju posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija