Raste izvoz kukuruza, neće biti zabrana ili uvođenja taksi

Ministarstvo poljoprivrede beleži povećan izvoz i tražnju za srpskom najznačajnijom žitaricom, ali ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice, a neće biti uvedene ni dodatne takse na izvoz.
Raste izvoz kukuruza, neće biti zabrana ili uvođenja taksi
Foto: Pixabay
Ministarstvo u saopštenju ističe da se rast izvoza voća i žitarica nastavlja.
 
Dodaju da je posebno velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju, pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima. Ipak, u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je tražnja pojačana.
 
U ministarstvu kažu da prate sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.
 
Od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko osam miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha.
 
U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4 odsto. Ističu da će ostvarenom proizvodnjom u 2020. godini biti zadovoljene domaće potrebe, a čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.
 
U periodu od oktobra do decembra, izvezeno je 1.330.237 tona kukuruza, podaci su Uprave carina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija