Udruženje Zaštitnik preduzetnika: Porezi i doprinosi na minimalac treba da budu 10 odsto

Sa ciljem da se smanje problemi koji ove godine očekuju privredu i građane, Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ponovo je predložilo smanjenje poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, sa 60 na 10 odsto mesečno.
Udruženje Zaštitnik preduzetnika: Porezi i doprinosi na minimalac treba da budu 10 odsto
Foto: Pixabay
Prema njihovim rečima, iznos minimalca koji bi građani tada dobijali na svoj račun bio bi 45 hiljada dinara.
 
Zastupnik Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije Milena Amon kaže za Novu ekonomiju da su smanjenje poreza i doprinosa na minimalac od države tražili još tokom novembra, i da su organizovali potpisivanje peticije sa tim zahtevom.
 
Prema njenim rečima, ako bi se iznos poreza i doprinosa na minimalne zarade smanjio na 10 odsto, radnici koji primaju minimalac bi umesto sadašnjih 32 hiljade dinara "na ruke" dobijali oko 45 hiljada dinara, pa bi se povećala razlika izemeđu nekog ko je na primer socijalni slučaj i nekog ko radi, a prima minimalac.
 
"Taj poreski sistem treba da bude progresivan, da se rasterete ti minimalci, kao što je to (slučaj) u uređenim državama", smatra Amon.
 
Ona podseća da je država nedavno podigla neoporezivi deo minimalca, ali da je u isto vreme povećana osnovica za doprinose.
 
"Mi imamo bruto minimalac od nekih pedesetak hiljada od kojih zaposlenom "na ruke" stigne samo 32 hiljade dinara, što je neprihvatljivo za uređene ekonomije", smatra sagovornica Nove ekonomije.
 
Milena Amon naglašava da oni ne traže da se poveća bruto iznos minimalca, koji je 50 hiljada dinara, već da se smanje nameti koji su i dalje veliki. Podseća i da država neke druge tokove novca, posebno one u sivoj ekonomiji, još nije dovela u red.
 
"Pet milijardi evra robe uđe u Srbiju "na crno", završi na tržištu u vrednosti od 10 milijardi evra, ne naplati se ni PDV (porez na dodatu vrednost) niti bilo kakav drugi porez", kaže predstavnica Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.
 
Prema njenim rečima,  država treba da spreči i krađu struje, koja se često dešava i zbog koje se gubi mnogo državnog novca. U suprotnom, kako naglašava, najveći teret će i dalje padati na leđa onih koji u Srbiji najmanje zarađuju primajući minimalac.
  • Sasa

    05.02.2021 08:30
    Demagogija
    Od 46% koliko iznose doprinosi 10% je za zdravstvenu zastitu 10% porez za grad u kojem radnik zivi i 25% u penzioni fond. Ako da doprinos na platu bude samo 10% to je moguce samo ako taj radnik prustane da ostane bez penzije i da placa sve zdravstvene usluge za sebe i pirodicu. Prolicno neizvodljivo i retko ko ce da pristane na to.
  • Darko

    05.02.2021 00:26
    Slažem se
    Ovo inijacitiva je jako dobar predlog, početi primenu sa minimalcem a kasnije snižavati i za sve ostale plate, a ekstra bogate dodatno oporezivati da se izjednači jaz izmedju najbogatijih i najsiromašnijih.
  • zzz

    04.02.2021 21:59
    Moze, ali da se minimalac digne na 60000rsd neto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.