Uvodi se centralni sistem za obradu zarada u javnom sektoru

Ministarstvo finansija saopštilo je danas da će ubuduće kroz Centralni informacioni sistem za obračun zarada u javnom sektoru kontrolisati obračun plata za više od 500.000 zaposlenih u okviru 10.500 korisnika javnih sredstava.
Uvodi se centralni sistem za obradu zarada u javnom sektoru
Foto: 021.rs
Kako se navodi, na ovaj način će država po prvi put na jednom mestu imati tačnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.
 
Dodaje se da je ovaj sistem, osim za sprovođenje neophodne kontrole, značajan i za sprovođenje planirane reforme plata, što je deo dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
 
Pomenuti informacioni sistem omogućiće potpunu kontrolu zarada i praćenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje budžeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate, a doneće i uštede svakom pojedinačnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni neće imati trošak obračuna zarade i trošak nabavke i održavanja softvera, jer će za njih to raditi Ministarstvo finansija.
 
To znači, navodi se u saopštenju, da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.
 
Dodaje se da su u okviru projekta predviđene i obuke zaposlenih za korišćenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno-popravnim ustanovama.
 
"Ovaj informacioni sistem funkcioniše u skladu sa svetskim standardima dobre prakse, a napravljen je na platformi koja je lider na tržištu u automatizaciji finansijskog poslovanja", zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
  • Ja

    24.02.2021 14:47
    Napokon
    Izvinite, hoće li biti i kontrola plata za isti posao? Spremačica i higijeničarka, rezlika u poslu nikakva a na plati ogromna!!! Mislim samo pitam?
  • Mile rent-a mozak

    24.02.2021 14:14
    I konačno se setili (bez uvida u poresku prijavu) kako kontrolisati i imati uvid u nečija primanja. Sad u naplatu reketa u ime partije. Jbg ne zna se šta nosi sutra, a kamoli april 2022.
  • 500.000

    24.02.2021 13:31
    Ej bre ljudi - u drzavi od jedva malo preko 6 miliona ljudi, gde ima ukupno oko 2.5 miliona radno sposobnih - cak 500.000 njih radi u drzavnim institucijama... pa lebe mekani... ko to sve placa? Oce li iko ista proizvoditi, izvoziti, ili samo fakturisemo usluge sami sebi, po sistemu "lavor ekonomije"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija