Srbija u 2020. izvezla IT usluge u vrednosti od 1,37 milijardi evra

Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini, saopštio je Vojvodina ICT klaster, pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije.
Srbija u 2020. izvezla IT usluge u vrednosti od 1,37 milijardi evra
Foto: Pixabay
U Vojvodina ICT klasteru smatraju da je to u okolnostima pandemije fantastičan podvig, tako da je u poslednjem kvartalu ponovo zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30 odsto u poređenju sa decembrom prethodne godine.
 
Proteklih godina je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto.
 
Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, ali sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada, navodi se u saopštenju.
 
Srpske IT kompanije ipak su uspele da očuvaju likvidnost i ljudske resurse od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata.
 
Navode da je izvoz IT usluga veoma važan za Srbiju, kao i za 20.000 IT stručnjaka koji stoje iza ovog uspeha.
  • Dragan

    04.03.2021 11:11
    Ne znam na sta se tacno misli kada kazemo IT usluge, ali rekao da je veliki deo IT-a u Srbiji i dalje skoncentrisan na usluge tj. nemamo previse firmi koje izvoze IT proizvode. Cena alata i software-a je zanemarljiva u slucaju IT firmi koje izvose usluge posto ih obicno placa klijent koji nije u Srbiji (OS i slicne stvari su zanemalrjive kao trosak, mislim na infrastrukturu tipa cloud i slicno).

    Rekao bih je spoljnotrgovinski bilans u slucaju IT odlican, ali slazem se da bi valjalo videti cifre i mozda strukturu izvoza. Da se vidi gde ima prostora da se poveca profit, posto smo mi mala zemlja i broj IT strucnjaka jeste limitiran.
  • x

    04.03.2021 08:57
    y
    @anonimus
    "Bilo bi dobro objaviti koliko je uvoz It- usluga"

    apsolutno.
    svi operativni sistemi, SAP-ovi, ofisi, antivirusi, klaud usluge, softveri koji se kupuju i rentiraju, sve se to kupuje u inostranstvu.
    sad, da li je država u stanju da prikupi podatke o uvozu softvera i usluga od strane fizičkih lica (od pravnih držim da jeste), to je pitanje.
  • dijasporac

    03.03.2021 23:02
    @Anonimus
    Trgovinski saldo (razlika izvoza od uvoza) IIT usluga je pre 3 godine 615 miliona eura (pozitivno) i veci je nego u bilo kojoj oblasti industrije i usluga,. Izvoz IT usluga je 3-4 (po podacima iz 2019) privredna grana po obimu izvoza sa tendencijom da za par godina bude najjaca privredna grana u Srbiji. I ne, tu ne spadaju freelanseri (oni unesu oko 150 miliona eura godisnje). spadaju samo firme koje zvanicno rade i placaju poreze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.