Španija će prva testirati četvorodnevnu radnu nedelju

Španija bi uskoro trebalo da započne probni period četvorodnevne radne nedelje koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais, a ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, ova zemlja bi uskoro mogla da postane jedna od prvih zemalja u svetu u kojoj je primenjen takav sistem.
Španija će prva testirati četvorodnevnu radnu nedelju
Foto: Pixabay
Testiranje ovog pilot-projekta počeće na jesen, trajaće tri godine i u njega će biti uloženo 50 miliona evra kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik, piše Gardijan.
 
Stranka Mas Pais se nada da će u celoj državi videti rezultate koje je postigla španska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vreme rade samo četiri dana u nedelji.
 
"Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posledice na mentalno zdravlje. Četvorodnevna nedelja bila bi dobra za privredu, za radnike i za okolinu", navela je stranka.
  • Realan

    23.03.2021 05:13
    Videcemo
    Na kraju krajeva meri se krajnji rezultat, a to je smanjenje javnog duga i rast BDP-a. To će možda biti moguće u javnom sektoru a u privatnom teško. Na kraju krajeva ugovorom o radu je predviđen broj sati koji sedmično ili mesečno morate odraditi na osnovu čega vam se obračunava plata. Ne trebaš biti genije pa da ukapiraš da ako manje radiš, manje ćeš i zaradjivati.
  • xqt

    21.03.2021 18:14
    Serbian way
    Ovo neće da obraduje prvorođenog. On bi da uvede osmodnevnu radnu nedelju.
  • Dule

    21.03.2021 17:56
    Španija je baš primer zemlje na koju se treba ugledati po radnim navikama. Da im nije poslova po Latinskoj Americi i turizma, bili bi veća sirotinja od Portugala. Portugal po svim ekonomskim parametrima spada u balkanske zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.