Pad cena nafte

Cene nafte su popustile danas, ali su i dalje na putu da zabeleže drugu nedelju zaredom s dobicima zbog optimistične atmosfere na tržištima vezane za globalni ekonomski oporavak, uprkos pogoršanju situacije s kovidom-19 u Indiji.
Pad cena nafte
Foto: Pixabay
Fjučersi nafte Brent su pojeftinili za 12 centi ili 0,2 posto, na 67,97 dolara za barel, a cena američke "lake" nafte WTI je oslabila za 10 centi, takođe za 0,2 procenta, na 64,61 dolara po barelu.
 
Ublažavanje korona mera ograničenja u Sjedinjenim Državama i Evropi, oporavak fabričkih aktivnosti i vakcinacija protiv kovida utiru put oživljavanju potražnje za gorivom, što podiže raspoloženje na tržištu nafte na kojem je cena Brenta juče dostigla nivo od skoro 70 dolara.
 
Iz energetske konsultantske kuće FGE primećuju, međutim, da oživljavanje korone u zemljama poput Indije, Japana i Tajlanda koči oporavak potražnje za benzinom, ali dodaju da su deo izgubljene tražnje za motornim gorivom nadoknadile zemlje poput Kine u kojoj su putovanja tokom minulih prvomajskih praznika premašila nivo iz 2019.
 
"Potražnja za benzinom u SAD-u i delovima Evrope napreduje relativno dobro i u narednom periodu, tokom letnje sezone putovanja, verovatno će nastaviti da jača kako se budu ublažavale mere ograničenja", navodi FGE u belešci za klijente.
  • Arch Stanton

    08.05.2021 20:11
    .......
    Zezanju je kraj, ovo je poslednji alarm da kod nas litar poskupi za bar jos 20din!!
  • 313

    08.05.2021 15:57
    Mimo sveta
    Ovo nije dobra vest za Srbiju, a zna se i zašto.
  • Aleksa

    08.05.2021 08:35
    Hm
    Ako je cena nafte pala na svetskom trzistu to ne znaci da ce i kod nas…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija