Kineska proizvodnja usporila rast u aprilu

Rast kineske proizvodnje je usporio u aprilu, promet u maloprodaji je manji od očekivanja, a zvaničnici upozoravaju na nove probleme koji utiču na oporavak druge po veličini svetske ekonomije.
Kineska proizvodnja usporila rast u aprilu
Foto: Pixabay
Mada kineski izvoznici beleže snažnu potražnju, uska grla u lancima snabdevanja i rast cena sirovina pritiskaju proizvodnju i usporavaju ekonomski oporavak od prošlogodišnjeg pada izazvanog kovidom-19.
 
Fabrička proizvodnja je u aprilu porasla za 9,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je manje nego u martu kada je porast iznosio 14,1 procenat.
 
Trgovina na malo je prošlog meseca povećana za 17,7 odsto, znatno slabije u poređenju sa 34,2 procenta u martu.
 
Portparol NBS Fu Lingui izjavio je da, iako je kineska privreda u aprilu nastavila dalji napredak, pojavljuju se i novi problemi, apostrofirajući rast svetskih cena sirovina.
 
"Kompanijama generalno, porast cena odgovara za povećanje korporativne produktivnosti, ali ne treba smetnuti s uma pritisak koji poskupljenja imaju na prerađivačke industrije", rekao je Fu.
  • Igor

    22.05.2021 21:20
    Katastrofa
    Rast od samo 9.8% prikazuje katastrofalno stanje kineske privrede. Ne verujem da ce se ikada oporaviti od ovakvih rezultata. /s

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija