Pandemija učinila posao stresnijim, promenjeni atmosfera i način rada

Rad za vreme pandemije ima negativan uticaj na mentalno zdravlje zaposlenih.
Pandemija učinila posao stresnijim, promenjeni atmosfera i način rada
Foto: Pixabay
U to veruje trećina od 610 ispitanika koji su učestvovali u istraživanju Saveza samostalnih sindikata Srbije "Uticaj izmenjenih uslova rada izazvanih pandemijom na psihičko zdravlje zaposlenih".
 
Ugroženije su se osećale žene i zaposleni između 35 i 50 godina starosti. Dodatni stres na poslu osećalo je 60 odsto njih, a stres izazvan strahom da se zaraza može doneti kući osećanje je koje prijavljuje 45 odsto učesnika ove ankete, prenosi Politika.
 
Kako je objasnio dr Rajko Kosanović iz SSSS, cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi kako se radnici osećaju na poslu, kako pandemija utiče na njihovo mentalno zdravlje i da li poslodavci preduzimaju odgovarajuće mere podrške.
 
"Trećina ispitanika je navela da promenjena atmosfera i način rada za vreme pandemije uzrokuju dodatni stres. Od fizičkih i psihičkih tegoba najizraženiji simptomi bili su osećaj izolovanosti od drugih, stalni osećaj napetosti i nesanica", neveo je Kosanović.
 
Kada je reč o tržištu rada u Srbiji, jedna od posledica pandemije je ubrzanje trenda rasta nesigurnih oblika rada, odnosno posla na određeno vreme, preko agencije, sezonskog, rada po ugovoru o delu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i neformalnog rada, podvlače sindikati. 
 
"Svaki treći radnik angažovan je na poslovima koji su kratkoročni, nesigurni, bez socijalnog osiguranja, bez odgovarajućih mera zaštite na radu", navodi se u istraživanju.
 
Jedna od posledica pandemije je i povećan broj radnika koji rade od kuće.
  • Radnik

    16.06.2021 14:18
    Pokrenuti iniicjativu za rad od kuće za radna mesta za koje je moguće organizovati takav rad. Poslodavci bi smanjili troškove zakupa prostora, tekućeg održavanja i komunalija. u kompanijama gde je takav rad bio omogućen u prethodnih godinu dana , zabeležen je porast efikasnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija