Tabaković: Narodna banka ne utvrđuje visinu naknade usluga banaka

Iako Narodna banka Srbije ne utvrđuje visinu naknada za pojedine usluge, od banaka očekujem da pokažu odgovornost i shvate da ni one ne postoje bez građana i privrede.
Tabaković: Narodna banka ne utvrđuje visinu naknade usluga banaka
Foto: Youtube screenshot (Insajder)
To je rekla guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, povodom prakse da banke naplaćuju usluge elektronskog bankarstva, iako su ih promovisale kao besplatne.
 
Ona ističe da, iako centralna banka ne određuje njihovu visinu, obezbedila je da građani i privreda, pre nego što odluče u kojoj će banci otvoriti račun, imaju jasne i potpune informacije o tome koje sve usluge u kojoj banci dobijaju i po kojoj ceni.
 
"Da bismo im što više pojednostavili odluke o izboru banke, na našoj internet prezentaciji smo omogućili pregled naknada povezanih s platnim računima. Istovremeno, omogućili smo da kada se opredeli za konkretnu banku i njene uslove, klijent bude blagovremeno informisan ako se uslovi promene i da može brzo, jednostavno i bez dodatnih troškova da promeni banku", objašnjava guvernerka NBS.
 
Kao ne manje važno, Tabakovićeva ističe i to da građani i privrednici u svakom trenutku imaju mogućnost da zaštite svoja prava ako se banka ne pridržava propisa ili ugovora, jer NBS u okviru svoje kontrolne funkcije, ali i u postupcima po pritužbama korisnika, nadzire da li se banke pridržavaju propisa i odredaba ugovora.
  • Pera

    17.06.2021 08:59
    A šta utvrđujete ?
    A šta utvrđuje i čemu služi NBS ? Da isplaćuje Guvernerki platu od 5.500 eura mesečno ? Da maltretira građane u vezi sa otvaranjem računa u inostranstvu ? Da slučajno ne ukaže bankama na brojne nezakonitosti u radu i na obavezu poštovanja pravnog poretka ove zemlje ? Da im slučajno ne kaže - alo bre, jel vidite ove hiljade presuda u kojima piše da radite nezakonito i da vam je pola ugovora o kreditu ništavo ?! Ma jok, služi da im se donese ZPP po njihovoj meri, a na štetu građana ove zemlje !!! Sramota !!!
  • Smetalo

    17.06.2021 08:33
    Kartel
    Bankari su se sasvim lepo dogovorili da u koju god banku odete na kraju ce vas sve te naknade izaci na isto. Negde platis na mostu a negde na cupriji.
    Nego, ko utvrdjuje iznos naknade koji se uzima trgovcima za placanje karticama preko POS terminala? Trenutno je to velikih 2,5% od prometa, i jos vam zadrze pare 1 dan bez kamate. I dodatno naplacuju koriscenje terminala. Vlasniku kartice jos naplate i cuveno odrzavanje racuna. Win-win kombinacija, tri puta dobijas na svakoj transakciji. A banka zaracunava zateznu kamatu za svaki dan vaseg kasnjenja uplate.
    Ako se ne varam, firma koja drzi veliki broj tih POS terminala je firma povezana sa Čaletovim bratom. Zasto se o ovome cuti?
  • VOŽDOVAC

    17.06.2021 08:30
    ?
    ..a da li Andrej Vučić radi u NB?
    Koje mu je radno vreme?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.