Raste potražnja za kreditima, uslovi za zaduživanje sve oštriji

Tražnja za finansijskim sredstvima i zajmovima raste za sve kategorije klijenata u jugoistočnoj Evropi, iako je došlo do pooštravanja uslova kreditiranja malih i srednjih kompanija.
U Srbiji su kriterijumi za dobijanje kredita u proseku još stroži nego u ostatku regiona, osim u slučaju stambenih kredita, navodi se uprolećnom izdanju istraživanja o trendovima u kreditiranju koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).
 
Kretanja na tržištu nekretnina značajno su doprinela rastu potražnje, sa kojom je porasla i ukupna tražnja za hipotekama, ali tražnja za finansijskim sredstvima i zajmovima raste za sve kategorije klijenata u regionu.
 
Banke beleže manje zahteva za investicijama, dok su potrebe za obrtnim sredstvima nastavile da pozitivno utiču na celokupno tržište.
 
U Srbiji, 80 odsto međunarodnih bankarskih grupa svoje trenutno tržišno pozicioniranje smatra zadovoljavajućim i optimalnim, dok tri četvrtine njih prijavljujeveći ili jednaki prinos na imovinu/kapital u poređenju sa ukupnim poslovanjem matične banke.
 
U poslednjih šest meseci, izgledi lokalnog tržišta i porast nenaplaćenih zajmova bili su glavni ograničavajući faktori za ponudu novih zajmova, piše Nova ekonomija.
 
Srbija je u kategoriji nenaplaćenih kredita bolja od regionalnog proseka, sa 3,7 odsto pozajmica sa čijom otplatom se kasni duže od 90 dana.
 
"Finansijski sistem u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi pokazuje izuzetnu otpornost prema najvećem ekonomskom udaru koji je doživeo. Međunarodne banke nastavljaju da podržavaju region. Međutim, naše istraživanjem pokazuje slabu investicionu potražnju i još uvek stroge uslove kreditiranja malih biznisa i preduzeća", rekla je glavni ekonomistkinja EIB-a Debra Revoltela.
 
Istraživanje tržišta kredita za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu deo je redovnih aktivnosti EIB-a, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke u okviru "Bečke inicijative", okvira za čuvanje finansijske stabilnosti evropskih zemalja u razvoju.
 
Opširnije na sajtu Nove ekonomije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.