Pomoćnici u ministarstvima imaju ogromne plate, veće i od samih ministara

Pomoćnici u ministarstvima u proseku imaju gotovo 50 odsto veću osnovnu platu od ministara i državnih sekretara, a ukoliko se računaju i dodaci na plate, zarađuju duplo više od nadređenih.
Pomoćnici u ministarstvima imaju ogromne plate, veće i od samih ministara
Foto: 021.rs
Prosečna osnovna plata ministara je 113.000 dinara, dok je prosek plate pomoćnika oko 160.000 dinara, piše list Danas.
 
Prosek zna da bude i veći kad se računaju drugi izvori prihoda - i do 214.000 dinara mesečno i to je poznato samo kod funkcionera koji su prijavili svoje prihode. Takvih je među pomoćnicima manje od polovine, pa je tako od 122 imenovana svega 53 onih koji su se odazvali na zakonsku obavezu.
 
Čak 49 njih na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije drži prijavu iz nekog prethodnog perioda i sa ranije funkcije, dok o primanjima 19 pomoćnika nema nikakvog traga.
 
Iz dostupnih podataka, najbolje plaćeni pomoćnik radi u Ministarstvu poljoprivrede i to je Nenad Katanić. On ukupno prima 267.200 dinara - kao član Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa ima mesečno 71.600 dinara, uz osnovnu platu od 195.600 dinara, što je u samom vrhu redovnih primanja na toj funkciji. 
 
Tu je i pomoćnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković, sa osnovnom platom 232.500 dinara. Vrlo blizu je i Zoran Ilić iz Ministarstva rudarstva i energetike. Iako mu je osnovna plata niža i iznosi 160.000 dinara, kao član skupštine SMATSA dobija mesečno još više od 90.000 dinara i ukupno zarađuje 251.600 dinara. Ostali pomoćnici u tom ministarstvu primaju između 150.000 i 160.000 dinara. 
 
I Katarina Pavičić iz Ministarstva odbrane nalazi se pri vrhu liste, ali samo sa osnovnom platom od 183.000 jer nema druge naknade.
 
Iako su osnovne plate u Ministarstvu finansija u ravni proseka, čak i ispod njega, nisu svi pomoćnici na ivici siromaštva, piše Danas. Osnovna primanja im se kreću oko proseka, dok Darko Komnenić to dopunjuje naknadom za članstvo u Savetu za unapređenje rada ministarstva finansija i kao član Upravnog odbora Infrastruktura železnice, pa izađe mesečno na 242.000 dinara, dok je Dragan Demirović u isto vreme i predsednik Nacionalne komisije za računovodstvo, što mu donosi 75.000 dinara mesečno i uz osnovnu platu ukupno 225.000 dinara.
 
U Ministarstvu kulture jedinu prijavu podneo je Radovan Jokić sa ukupnim primanjima od 209.000 dinara, jer osnovnu platu dopunjuje naknadom za odvojeni životm, a uz to ima i pravo korišćenja službenog stana od 42 kvadrata. U Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja Anita Dimoski uz osnovnu zaradu ima i nadoknadu za članstvo u Nadzornom odboru Puteva Srbije pa izađe mesečno na 198.000, koliko prima i Aleksandar Adamović, koji do tog iznosa stiže uz pomoć prihoda koje ostvaruje kao predsednik Skupštine Aerodroma Srbije.
 
Tekst u celini čitajte u Danasu.
  • Ja sam

    02.07.2021 05:27
    Odvojen zivot
    Naknada zbog odvojenog zivota u vojsci sleduje kada lice zbog sluzbe mora u prekomandu a porodica ostaje u mestu prebivalista i pored te naknade nema pravo ni u kasarni besplatno spavati a u ministarstvima znaci pored ove naknade dobije i besplatno sluzbeni stan.bruka
  • Ja

    01.07.2021 21:59
    Kako ko
    Zato upravi deru kožu sa leđa za bedni minimalac!!!
  • Pan5er

    01.07.2021 12:50
    @Sabahudin
    "Svaki taj dinar pošteno su zaradili zahvaljujući poverenju naroda koji ih je izabrao"

    4 laži u 1 rečenici:
    - pošteno
    - zaradili
    - poverenju
    - izabrao

    Zaslužili ste i namaz uz prilog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.