Sindikati traže minimalac od 40 hiljada, Vučić predlaže 35 hiljada dinara

Socijalno-ekonomski savet zakazao je sednicu za 15. avgust na kojoj će poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije izneti stavove o procentu povećanja minimalne mesečne zarade u 2022. godini.
Sindikati traže minimalac od 40 hiljada, Vučić predlaže 35 hiljada dinara
Foto: Pixabay
Unija poslodavaca je ranije zastupala stav da minimalna zarada koja sada iznosi oko 32 hiljade dinara može da bude povećana u skladu sa privrednim rastom, a da za više od toga država mora da poveća neoporezivu osnovicu i time preuzme na sebe deo troška.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre mesec dana je saopštio da minimalac ne sme da bude manji od 300 evra, a pre nekoliko dana da će biti 35.022 dinara, odnosno da će biti povećan nešto više od devet odsto.
 
Reprezentativni sindikati - UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije, zalažu se da minimalna zarada bude toliko povećana da može bar da namiri troškove minimalne potrošačke korpe od oko 40.000 dinara.
 
Pregovori o povećanju minimalne cene rada uglavnom počinju sredinom avgusta da bi odluka bila doneta do 15. septembra, ali i prošle kao i ove godine Vučić je mesec dana ranije objavio koliki će biti minimalac.
 
Vučić je prošle godine "pogodio" tačan iznos, a sindikati i poslodavci ocenili su da će tako biti i ove godine i da su pregovori izlišni.
 
Minimalnu cenu rada za narednu godinu dogovaraju reprezentativni sindikati, Vlada Srbije i Unija poslodavaca, a ako se ne postigne dogovor, "minimalac", prema Zakonu radu, odredjuje Vlada Srbije.
  • X

    06.08.2021 19:45
    Da li će u minimalnu cenu rada biti obračunati i regres i topli obrok pošto po zakonu i ugovoru o radu nam sleduje i kažu uračunat je u koeficijent,a nama se plata računa min.cena rada*sati i na dobijenu sumu dodat je samo minuli rad?Pa tužbama treba da izvlačimo to što nam pripada.Em plata mizerija,em i sa toga uzimaju
  • margarin

    06.08.2021 17:24
    Stavite na 90, on odbija 5% i svi su super.
    Samo mi nije jasno što se on za sve pita?!
  • Haha

    06.08.2021 14:59
    Pa kad nam tako dobro ide sto se plasi da osnovna zarada bude 40.000 rsd. To je jedva 338 evra. Posto tu platu prima 80% gradjana Srbije a privredi je, posto ne prihvataju, i to tesko da prihvati, ZNACI NE ZIVI SE DOBRO.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.