Počinju pregovori o minimalcu - mala obećanja ministra Malog, sindikati traže 39.000 dinara

Tokom pregovora o povećanju minimalca, koji će početi danas, poslodavci će tražiti da povećanje prati rasterećenje privrede, odnosno dažbina po osnovu zarada, poručeno je iz Unije poslodavaca Srbije.
Počinju pregovori o minimalcu - mala obećanja ministra Malog, sindikati traže 39.000 dinara
Foto: 021.rs
"Poslodavci u Srbiji razumeju potrebu da se poveća minimalna cena rada, ali to je moguće jedino uz rasterećenje privrede, odnosno dažbina koje se plaćaju po osnovu zarada", kaže direktor Unije poslodavaca Srbije (UPS) Srđan Drobnjaković.
 
Kako piše Blic, upravo je to platforma sa kojom će Unija poslodavaca pristupiti pregovorima koji počinju u utorak, 17. avgusta.
 
UPS navodi da je tokom nedavne ankete čak 63 odsto poslodavaca ocenilo da je rast minimalne cene rada neophodan, što je izuzetno veliki rast u odnosu na prošlogodišnjih 15 procenata podrške poslodavaca povećanju minimalca.
 
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će naredne godine minimalna cena rada sigurno biti iznad 35.000 dinara.
 
Profesor FPN i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković sumnja da će doći do konsenzusa da minimalna zarada bude 39 ili 40 hiljada dinara što traže sindikati, ali je mišljenja da bi Vladina ponuda od 35.000 mogla da se poveća tokom pregovora koji počinju. Sindikati traže ono što je cena minimalne potrošačke korpe, kaže profesor, ističući i da je to nešto na nivou preživljavanja.
 
Sindikati imaju zajednički stav pred pregovore – neće pristati na minimalnu cenu ispod 39.000 dinara, koliko iznosi i minimum potrošačke korpe u Srbiji.
 
Prof. dr Zoran Stojiljković kaže da traže ono što je na neki način na Sociijalno-ekonomskom savetu pre tri godine i dogovoreno – da je tendencija da u roku od dve ili tri godine da minimalna zarada dostigne minimalnu potrošačku korpu. 
 
"I mi ispod tog zahteva nećemo ići, bez obzira na poziciju drugih aktera", kaže za N1.
  • Aca

    16.08.2022 12:27
    Značajno povećati minimalac i obratiti pažnju na tu kategoriju zaposlenih, a ne povećavati istovremeno i minimalac i plate u javnom sektoru gde su uglavnom plate veće od prosečnih i time praviti još veću razliku između onih koji su na minimalcu i onih koji već imaju solidne zarade.
  • Voja

    17.08.2021 23:33
    Treba izbaciti sindikat iz pos
    E Sindikalnci, dupelisci svakoj vlasti, za ogromne povlastice.Ko poznaje problematiku ovo je predstava, gde svi dobijaju osim radnika .
  • Ozezi

    17.08.2021 13:34
    Znaci radikalski talibani pregovaraju o nadnicama za robove u Srbiji?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija