Zašto je jak dinar postao privlačan i stranim kupcima?

Od 2016. godine Srbija je kupila deviza više nego što ih je prodala, za 4,5 milijarde evra. Kreatori monetarne politike ističu da je to rezultat veće ponude od tražnje.
Zašto je jak dinar postao privlačan i stranim kupcima?
Foto: 021.rs
Zašto je jak dinar postao privlačan i stranim kupcima hartija od vrednosti?
 
Iako je pandemije usporila ekonomsku aktivnost, Narodna banka je od početka godine više kupila deviza, nego što je prodala - razlika je 900 miliona evra.
 
Dinar je izdržao krizu pa su dugoročne dinarske hartije od vrednosti uključene u renomirani Džej pi Morgan indeks. Naše hartije od vrednosti kupila i Centralna banka Singapura.
 
"Zahvaljujući širenju baze investitora, koji ulažu u dinarske obveznice prinosi na sedmogodišnju obevznicu Republike Srbije smanjeni su na sekundarnom tržištu tokom jula za 30 baznih poena. Po tom osnovu može se očekivati dodatno smanjenje servisiranja javnog duga", navodi guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 
Narodna banka ističe da je jak dinar rezultat boljeg rada domaćih kompanija. Rastu izvoz, investicije, ali i devizni priliv od turizma.
 
"Dakle raste i ponuda ali raste i tražnja. Naravno raste uvoz. Ponuda raste bržim tempom. To znči da raste izvoz i priliv direktnih stranih investicija", ukazuje Nikola Dragašević, direktor odeljenja u NBS.
 
Pojedini ekonomisti smatraju da jačanje dinara u odnosu na evro nije održivo ukoliko ga ne prati rast produktivnosti. Ipak, analize kažu da je naš model ciljane inflacije i fluktuirajućeg kursa deo specifičnog rešenja, preuzet i od uspešnog modela Češke.
 
"Ukoliko vi jačate makroekonomsko okruženje, ekonomsku stabilnost nikakvo jačanje, a nikako jačanje domaće valute za dinar, dva, tri nema efekte na izvoz ili uvoz. Pre svega morate da se fokusirate na te strukturne politike", navodi Milan Trajković, direktor u NBS.
 
Srbija godišnje ostvaruje spoljno bilansni suficit od oko milijardu evra, zahvaljujući povećanom izvozu i privlačenju investicija. Toliko su povećane i devizne rezerve koje trenutno iznose 14,6 milijardi evra od čega je 12 odsto u zlatu.
  • Crni Grga

    22.08.2021 23:26
    Ekonomski Tigar
    Jak dinar i 32 milijarde evra duga. Jasno ko dan.
  • Ekonomija

    22.08.2021 15:56
    @Ilija Bosnić
    Dinar je zacementiran prema Evru već godinama, što između ostalog znači i da se već stvorena vrednost ne menja prema ovoj valuti. Stanje je bezmalo kao da smo uveli Evro valutu. Da zaista imamo Evro valutu umesto Dinara, koga biste onda krivili zbog nesposobne domaće proizvodnje koja u 21. veku misli da može da radi isto kao 1960.? Domaći proizvođači, uprkos tome što radnu snagu u Srbiji plaćaju najmanje u Evropi i imaju najmanje troškove poslovanja, ne mogu da se takmiče na evropskom tržištu jer su za to nesposobni a ne zato što "jača dinar". Uništavanjem sopstvene valute, obezvređivanjem već stvorene vrednosti i dvocifrenom inflacijom koja ovo neizostavno prati, domaći proizvođač neće dobiti ništa, biće na istom mestu gde je i bio a zauzvrat će osiromašiti građani koji će sada umesto 500 evra prosečne plate zarađivati 250 ili čak i manje, a svako iz Evrope i sveta moći da po Srbiji kupuje šta želi za tepsiju ribe, dok zauzvrat od tog novca mi od njih nećemo moći kupiti ama baš ništa jer će nam sve biti preskupo. Trebate uistinu biti ne samo glupi već i potpuno ludi pa verovati da ćete uništavanjem i obezvređivanjem valute oporaviti nesposobnu privredu.
  • misko

    21.08.2021 22:51
    uskoro
    kada pocnu investitori da beze iz hartija od vrednosti, dinar ce naglo da oslabi, sto ce biti katastrofa za gradjane koji su se devizno zaduzili, nas BDP ce da oslabi za nekoliko milijardi e, plate ce ponovo pasti na 400 e. a mas standard ce dodatno oslabiti, nama ce i albanija postati zapad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.