Traži se strateški investitor za pančevačku Petrohemiju

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je danas javni poziv za izbor strateškog investitora za HIP Petrohemiju iz Pančeva.
Rok za ponošenje prijava je 11. oktobar, a zainteresovani investitori treba da uplate depozit od milion evra.
 
Pozivom je predviđeno da strateški investitor dokapitalizacijom u iznosu od 150 miliona evra postane vlasnik najviše 90 odsto kapitala Petrohemije.
 
Država Srbija je vlasnik 75,27 odsto kapitala Petrohemije, NIS ima udeo od oko 20,86 odsto, Lukoil Srbija 3,09 odsto, Akcionarski fond 0,58 odsto, a Beogradska banka u stečaju 0,20 odsto.
 
Strateški investitor Petrohemije može da bude domaće ili strano pravno lice, a konzorcijumi ili drugi oblici udruživanja nemaju pravo učestvovanja u postupku privatizacije te fabrike hemijskih proizvoda.
 
Zainteresovani investitori treba da se najmanje poslednje tri godine pretežno bave proizvodnjom plastičnih masa u primarnim oblicima ili proizvodnjom nafte i naftnih derivata, da su u tom periodu imali godišnji prihod od najmanje 1,25 milijarde evra i da posluju sa dobitkom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija