Smanjena carina na kikiriki

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto, saopštila je danas Privredna komora Srbije.
Smanjena carina na kikiriki
Foto: Pixabay
To će, ocenjuju, konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu.
 
Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u EU uvoz oslobođen ove dažbine. Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za naše konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.
 
Predstavnici kompanija Pepsiko Zapadni Balkan i Atlantik Štark, koje uvoze najviše sirovog kikirikija ističu da je dobrodošla svaka olakšica u nabavci sirovina.
 
"Smanjenje carine na uvoz kikirikija sjajna je vest jer će nama konditorima pomoći da se malo lakše nosimo sa povećanjem cena ostalih sirovina. Nema rasta bez veće konkurentnosti i osvajanja novih tržišta, a u toj tržišnoj utakmici treba ispuniti kompleksne standarde uz maksimalnu efikasnost i fleksibilnost, tako da je svaka olakšica u nabavci sirovina dobrodošla", ističe Marko Njavro, generalni direktor Atlantik Štark.
 
Dodaje da je važno da se prati i kretanje cena osnovnih sirovina, kao što su brašno, šećer, biljna ulja kako bi se usled nekih nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena.
 
"Domaći proizvođači očekuju da im svojim merama država samo izjednači uslove poslovanja u odnosu na prisutnu konkurenciju, što bi se automatski odrazilo i na unapređenje konkurentnosti i izvoza", rekao je Njavro.
  • Kom

    07.10.2021 23:57
    Šija
    Gde baš danas kad je otvaranje fabrike čokolade u NS. Ima da se pokidamo od životinjskog carstva i vedokija sa kikiriki.
  • pajo patak

    07.10.2021 13:24
    blago majmunima
    u Републици Србији.
  • Bananamen

    07.10.2021 13:07
    Kikiriki umesto banane
    Sada ce da krene masovni uvoz kikirikija, dok ce poceti nestasica banana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija