Više od četvrtine evroposlanika dopunjava platu "radom sa strane"

Više od četvrtine evroposlanika zajedno je prijavilo između 3,9 i 11,5 miliona evra prihoda "sa strane", a reč je o poslanicima iz svih političkih grupa.
Više od četvrtine evroposlanika dopunjava platu "radom sa strane"
Foto: 021.rs
To je pokazalo novo istraživanje Transparensi internešenela EU (TI EU). Od 705 poslanika Evropskog parlamenta, zaradu van te institucije prijavilo je 27 odsto, navodi se u izveštaju "Paljenje sveće na oba kraja: Četvrtina poslanika Evropskog parlamenta dopunjava EU platu sporednim poslovima".
 
Analiza je otkrila da su prihodi najmanje 23 evroposlanika povećani od kada im je počeo mandat.
 
Istovremeno, analitičari TI EU procenju da 39 evrospolanika potencijalno zarađuje više od 100.000 evra od sporednih poslova.
 
"Stvarni brojevi mogu da budu i veći, s obzirom da evroposlanici sami prijavljuju svoju zaradu a njihove prijave nisu predmet institucionalnih provera", navodi se u izveštaju.
 
Rad evroposlanika "sa strane" nije nelegalan ali može da dovede do potencijalnog sukoba interesa, upozorava se.
 
Poseban rizik, kako se navodi, predstavljaju aktivnosti koje donose velike prihode, koje su povezane sa organizacijama lobista registrovanih u EU i one koje su počele nakon što je evroposlanik preuzeo mandat.
 
Uprkos značajnoj pretnji tih i drugih pitanja po etiku u Evropskom parlamentu, predsednik te institucije od 2014. nije izrekao kaznu za kršenje Kodeksa ponašanja evroposlanika, čak ni u 25 slučajeva u kojima je dokazano da su poslanici kršili pravila.
 
Po ukupnom prihodu za godinu dana prednjače evroposlanici iz Evropske narodne partije, a slede oni iz Obnovimo Evropu i Socijaldemokrata.
 
Ako se gleda po broju evroposlanika koji imaju prihode spolja, na prvom mestu je grupa Identitet i demokratija (38 odsto) a sledi Levica (10 odsto).
 
Transparensi internešenela EU, ukazujući na probleme sa računanjem, s obzirom na razlike oko prijavljivanja prihoda, navodi da su utvrdili da su evroposlanici koji najviše zarađuju od sporednih aktivnosti prikupili na taj način sume koje su između tri i 7,5 puta veće od njihove godišnje plate u parlamentu.
 
Po visini sporednih prihoda prednjači poljski evroposlanik Radoslav Sikorski (EPP), a slede Italijan Sandro Goci i Danac Asger Kristensen, obojica iz grupe Obnovimo Evropu.
 
S obzirom na to da evroposlanici uglavnom van posla u Parlamentu rade kao savetnici, ne može se isključiti mogućnost da taj njihov angažman utiče na glasanje u odborima.
 
Navodi se i da oko 15 procenata evroposlanika koji zarađuju i "sa strane" u svojim prijavama prihoda navodi nejasne ili opšte opise poslova.
  • V

    16.10.2021 20:28
    Ista bagra kao i ovi nasi…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija