Muškarci u Srbiji očekuju 200 evra veću zaradu u odnosu na žene

Istraživanje Infostuda o stanju na srpskom tržištu rada pokazalo je da potencijalni kandidati u proseku očekuju platu od 760 evra.
Muškarci u Srbiji očekuju 200 evra veću zaradu u odnosu na žene
Foto: 021.rs

Samo 17 odsto njih navodi iznose manje od 500 evra, dok 33 odsto očekuje iznose između 500 i 799 evra. Više od 1.000 evra očekuje 23 odsto kandidata, a među njima je i tri odsto onih koji se nadaju plati iznad 2.000 evra.

Kao i ranijih godina, žene i dalje imaju niža očekivanja nego muški ispitanici. Muškarci u proseku očekuju oko 890 evra, dok žene očekuju skoro 200 evra manje

Dobri međuljudski odnosi su i dalje najbitniji faktor za odbir budućeg poslodavca u Srbiji, a ispitanici su istakli i da su im važni mogućnost učenja i napredovanja, radno vreme, ali i sigurnost posla. Zaradu najviše ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, dok sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni. 
 
Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su za dobijanje posla dva najvažnija aspekta znanje i veštine koje kandidat poseduje (29 odsto), te motivacija i volja za zaposlenjem (24 odsto). Takođe kao bitne faktore ispitanici iz naše zemlje navode radno iskustvo (17 odsto), a 10 odsto dobre kontakte i poznananstva.
 
Stranačka pripadnost ima veću važnost u Srbiji nego u regionu, dok se preporuke uticajnih ljudi iz struke više vrednuju u regionu nego kod nas.
 
Planovi o promeni posla se ni ove godine nisu promenili, tako da 68,5 odsto zaposlenih kandidata razmišlja da u nekom trenutku promeni posao, a 21 odsto bi to uradilo samo ako bude primorano. U odnosu na prethodnu godinu, tendencije su slične, sa tim da ipak ima nešto više onih koji o promeni ne razmišljaju.
 
Većina trenutno zaposlenih ispitanika izjasnila se kako se uglavnom ne plaši da bi mogli ostati bez posla u narednih godinu dana. O gubitku posla ne razmišlja 28 odsto ispitanika, dok se 30 odsto izjašnjava da se plaši da će u narednih godinu dana izgubiti posao.
 
U poređenju sa regionom, u Srbiji je nešto izraženiji strah od gubitka posla - 30 odsto naspram 26 odsto u regionu.
 
Strane privatne kompanije su i dalje omiljeni tip poslodavca u Srbiji. Čak 35 odsto ispitanika bi želelo da radi u firmi stranog vlasništva, 28 odsto bi radilo za sebe ili imalo svoju firmu, 23 odsto u državnim preduzećima, dok privatno domaće vlasništvo nije toliko privlačno.
 
U državnim preduzećima radila bi i dalje skoro četvrtina ispitanika, što je za samo jedan odsto manje nego u prošlogodišnjem istraživanju.
 
I u Srbiji i u regionu dominira strano privatno vlasništvo kao najpoželjniji tip vlasništva poslodavca. Ipak, čini se da u Srbiji više vole da budu vlasnici i preduzetnici a manje zaposleni kod privatnika, dok je u regionu taj odnos malo drugačiji.
 
Većina nezaposlenih kandidata spremna je da prihvati posao nezavisno od toga da li su se za tu oblast školovali ili ne. Zanimljivo je da čak 11 odsto ispitanika svesno traži posao koji nije u struci za koju su se pripremali.
 
Što se mladih tiče, među njima dominira stav da je za pronalazak posla potrebno svega par meseci. Više od 15 odsto mlađih ispitanika nisu toliko optimistični i smatraju da će im za dolazak do prvog posla trebati i duže od godinu dana.
 
Čini se da su za mlade prakse najbolji način da se stekne radno iskustvo, s obzirom da ih čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju. Sledi honorarni rad koji je takođe pozitivno viđen od strane većine ispitanika.
 
U istraživanju je učestvovalo 4.706 ispitanika iz Srbije koji su podeljeni u tri grupe: nezaposleni (52 odsto), zaposleni (41 odsto) i oni koji se i dalje školuju (sedam odsto).
  • @H

    30.11.2021 20:49
    U IT-u zaradjuju svi isto ako imaju isti nivo obrazovanja i isto iskustva iza sebe, dokazano u praksi u svakoj firmi u kojoj sam radio, tako da je ovo bullshit baljezganje i generalizovanje, placeno je radno mesto, a ko ima vise obrazovanja i vise iskustva ce biti placen vise, tako da idi obrazuj se, pokupi iskustva i dobices vecu platu, a ne da radis u HR-u i da ocekujes istu platu kao i senior developer.
  • Vule

    30.11.2021 19:56
    Ajte mi pokazite firmu u zemlji gde zena dobija manju platu od muskarca zbog toga sto je zena.
    Ja to nisam nigde video.
  • H

    30.11.2021 13:02
    Joj
    Čuj ove što misle da žene "više troše". Nema svaka žena muža, a i ne daje svaki muž ženi pare koje zaradi. Poenta je da žene dobijaju manje plate za isto urađen posao, a to nije u redu. Treba da se ispravi. Nebitno da li je žena udata, neudata, mlađa, starija, sa decom ili bez. Rad se plaća, ne pol. Rad i treba da se isplati, ne pripadnost određenom polu po rođenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.