Studija pokazala: Više se isplati ulagati u Lego kockice nego u zlato

Ulaganje u Lego kockice unosnije je od ulaganja u zlato, umetnine i vina, pokazalo je istraživanje.
Studija pokazala: Više se isplati ulagati u Lego kockice nego u zlato
Foto: Pixabay
Utvrđeno je da tržište polovnih Lego kockica raste za 11 odsto godišnje, što je brža i bolja stopa povrata od zlata, deonica, obveznica, filatelističkih maraka i vina.
Istraživači na Visokoj školi ekonomije u Rusiji (HSE) rekli su da bi se mogao ostvariti unosan dobitak od ulaganja u neobičnije proizvode čija kupovina može izgledati pomalo neozbiljno, misleći pritom na Lego setove, Barbi lutke, mini figure superheroja ili modele automobila i vozova.
"Navikli smo da mislimo da ljudi kupuju predmete poput nakita, antikviteta ili umetničkih dela kao ulaganje. Međutim, postoje i druge opcije, poput kolekcionarskih igračaka. Desetine hiljada poslova sklapaju se na sekundarnom Lego tržištu. Čak i uzimajući u obzir niske cene većine kompleta, ovo je ogromno tržište koje tradicionalni investitori ne poznaju baš dobro", rekla je Viktorija Dobrinskaja, vanredna profesorka na HSE-u.
 
Najskuplji setovi
 
Najskuplji setovi uključuju Millennium Falcon, Death Star II i Imperial Star Destroyer iz Ratova zvezda, kao i Tadž Mahal. Studija koja je proučavala cene 2.322 različita Lego kompleta od 1987. do 2015. godine, pokazuje da su faktori poput ograničene proizvodnje, kolekcionarskih posebnih izdanja i nestašice na sekundarnom tržištu značajno povisili cene tokom godina.
 
Proučavala se samo prodaja novih neotvorenih kompleta.
 
"Kompletni proizvedeni pre 20-30 godina izazivaju nostalgiju kod obožavalaca Lego kockica, a njihove cene neverovatno skaču. Ipak, uprkos velikoj isplativosti Lego setova na sekundarnom tržištu generalno, nisu svi kompleti jednako uspešni. Morate biti pravi obožavalac Lego kockica kako biste prepoznali tržišne nijanse i uvideli potencijal ulaganja u određeni set", rekla je Dobrinskaja za "Gardijan".
 
U novembru je Lego, najveći svetski proizvođač igračaka, dodelio svojih 20.000 radnika po tri dodatna dana odmora i posebne bonuse nakon što je izvestio o izuzetnoj godini prihoda i zarade. Prodaja Legsa porasla je tokom pandemije kovida19.
  • Милан

    19.12.2021 14:24
    Ма каква пластика, земља и злато су најсигурније инвестиције.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.