Vrednost dolara porasla - kako se to odražava na dinar i srpsku ekonomiju?

Rast dolara poslednjih nedelja zabrinuo je mnoge koji se pitaju hoće li to imati uticaj na domaću valutu i domaću ekonomiju.
Vrednost dolara porasla - kako se to odražava na dinar i srpsku ekonomiju?
Foto: 021.rs
Kako Novosti pišu, stručnjaci smatraju da ne treba očekivati značajan uticaj jačanja dolara na srpski finansijski sistem, koji je uglavnom vezan za evro.
Kako u Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu, rizici su izbegnuti smanjivanjem javnog duga u dolarima, a nema ni bojazni za stanovništvo, jer se krediti u američkoj valuti ne izdaju.
"Što se tiče direktnog uticaja jačanja dolara na srpski finansijski sistem, s obzirom na to da je srpska ekonomija više vezana za evro nego za dolar, ne treba očekivati značajan neposredan uticaj. Čak je i javni dug u dolarima zaštićen od deviznog rizika, a njegovo učešće u ukupnom javnom dugu tokom prethodnih godina značajno je smanjeno, sa oko 34 procenta s kraja 2016. godine na aktuelnih oko 10 odsto ukupnog javnog duga", objašnjavaju iz centralne banke, pišu Novosti.
 
Kada je reč o stanovništvu, podsećaju da zbog zabrane od 2011. godine indeksacije kredita građanima u bilo kojoj valuti osim evra, danas ovakvih kredita gotovo ni nema u bilansima banaka.
 
"Trend jačanja dolara u odnosu na evro, ali i u odnosu na druge najvažnije svetske valute traje od sredine ove godine, od početka juna, od kada je ojačao gotovo osam odsto prema evru. U najvećoj meri to je rezultat očekivanja tržišnih učesnika da bi Federalne rezerve SAD mogle započeti povlačenje stimulativnih mera monetarne politike. Najviše usled rizika rastuće inflacije u SAD i u svetu. Osim toga, uzrok su i očekivanja da će se nastaviti oporavak ekonomije i zaposlenosti u SAD, nakon velikih poremećaja tokom epidemije", kažu u NBS.
 
Kako objašnjavaju, na poslednjem sastanku FED – Odbora za federalne rezerve, održanom početkom novembra, ovaj proces je započet odlukom o smanjenju neto kupovine obveznica u okviru programa olakšica, koji će biti završen do sredine sledeće godine. Tada bi moglo uslediti i prvo povećanje referentne kamatne stope FED-a.
 
"S druge strane, u zoni evra, ne očekuje se da bi Evropska centralna banka u skorije vreme mogla da reaguje na sličan način, iako je i u zoni evra došlo do snažnog ubrzanja inflacije. Očekivani raniji proces pooštravanja monetarne politike u SAD, uticalo je na brži rast prinosa dolarskih obveznica i povećanu tražnju investitora za ovom valutom", kažu u NBS.
 
Da jačanje dolara ne ugrožava našu ekonomiju smatra i ekonomista Ivan Nikolić.
 
"Ovde je valuta kojom se trguje evro, a mali deo spoljnotrgovinske razmene se obavlja u dolarima, pre svega kupovina energenata. Poslednjih godina vođena je strategija smanjivanja dolarskog udela u spoljnom dugu, zbog prethodnih loših iskustava naglog jačanja dolara, koje se nepovoljno odražavalo na nominalnu vrednost duga u evrima. Sada smo neuporedivo manje izloženi ovom dvostrukom valutnom riziku", kaže Nikolić.
 
Važan odnos
 
Kretanje kursa dinara u odnosu na dolar zavisi isključivo od kretanja kursa evra u odnosu na dolar na međunarodnom finansijskom tržištu, uzimajući u obzir stabilnost dinara prema evru u dužem vremenskom periodu, objašnjavaju u NBS.
 
"Kretanje valutnog para evro–dolar, koji je najtrgovaniji na svetu, odražava kretanja globalnih kapitalnih tokova. Značajnije promene mogu uticati na percepciju investitora za ulaganje u hartije od vrednosti", navode.
 
Uticaj američkih izbora
 
Jačanje dolara u odnosu na evro je očekivano, kaže ekonomista Ivan Nikolić.
 
"Između ostalog, to je rezultat jače i bolje dinamike američke ekonomije u odnosu na evropsku", poručuje.
 
Drugi bitan faktor je povezan sa izborima u Americi. Ciklično kretanje vrednosti dolara prema evru zavisi umnogome od političkih faktora. U predizbornoj godini po pravilu dolar slabi, a dolaskom nove administracije jača. To se dogodilo ove godine.
  • Комша

    24.12.2021 19:48
    ахахаха ботови лупају минусе на вест о долару, а видели долар у животу нису. Ало сендвичари, на раст или пад долара ваш Фирер нема утицаја. А да је сендвич скупљи данас него пре две године је свима јасно.
  • Куп је битан

    23.12.2021 21:11
    Повећање каматних стопа у САД доводи до одлива капитала из земаља попут Србије. Ризик инвестирања у САД остаје непромењен, а принос се повећава. За прецењене валуте попут динара изненадни одлив капитала представља највећу опасност.
  • Boris

    23.12.2021 17:51
    2022
    Jak dolar kulu od karata ruši.
    Dinar ide dole, cene idu gore.
    Mi na ulice, a on dole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija