MAT: Stopa inflacije najveća od 2013.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u Srbiji za novembar 2021. su nešto povoljniji od oktobarskih, jer je međugodišnje povećana za sedam odsto, ali to ne ukazuje na uspostavljanje rastuće tendencije.
MAT: Stopa inflacije najveća od 2013.
Foto: Pixabay (ilustracija)

Međugodišnja stopa inflacije najveća je posle 2013. godine, navedeno je u poslednjem broju publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

"Ukupna industrijska proizvodnja u novembru 2021. međugodišnje je povećana za sedam odsto, desezonirani porast u tom mesecu iznosio je 0,8 odsto, trend je tokom poslednja tri meseca imao prosečne priraštaje po 0,4 odsto. Razlog većeg skoka u novembru je visok rast proizvodnje u sektoru rudarstva", naveo je koordinator istraživačkog programa MAT-a Stojan Stamenković.
 
Proizvodnja u rudarstvu je, prema njegovim rečima, značajno povećana zahvaljujući proširenju proizvodnje kompanije Ziđin u RTB Boru, a trend prerađivačke industrije, nakon laganog opadanja tokom drugog i trećeg tromesečja 2021. prešao je u stagnaciju.
Dodao je da je desezonirani porast industrijske proizvodnje u novembru bio nedovoljan da bi se dostigle vrednosti iz sredine godine. Na prvi pogled, kako je rekao, relativno visok međugodišnji porast te proizvodnje u novembru, koji je usledio posle međugodišnjih padova u septembru i oktobru izgleda obećavajuće, ali nije rezultat tekućeg rasta, nego "rupe" u toku proizvodnje tog sektora u novembru 2020. godine.
 
Trend proizvodnje prehrambene industrije se, prema rečima Stamenkovića, od sredine 2021. "usidrio" ispod proseka prethodne godine i duboko ispod vrednosti koje je imao u periodu od 2016. do 2019. godine.
 
"Vrednosti trenda te industrije stagniraju na jedan odsto ispod proseka prethodne godine, međugodišnje stope su, u svim mesecima počev od maja, negativne, a u novembru je 0,8 odsto. Na taj način je i u celom periodu januar-novembar 2021. godine proizvodnja prehrambene industrije manja za 0,2 odsto nego u istom periodu prethodne godine", naveo je Stamenković.
 
U novembru 2021. proizvodnja nameštaja je imala međugodišnji pad od 18,4 odsto, u periodu januar-novembar 13,8 odsto, pa je trend proizvodnje tokom svih 11 meseci prosečno opadao po 2,5 odsto mesečno.
 
Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda je, prema rečima Stamenkovića, opadala još brže, po 3,7 odsto mesečno, pa je u novembru međugodišnji pad bio 21,2 odsto, a u periodu januar-novembar 1,8 odsto.
 
"Na drugoj strani, naftna industrija, farmaceutska industrija i proizvodnja osnovnih metala su oblasti sa najvećim doprinosom rastu prerađivačke industrje u 2021. godini i vrednost trenda je u novembru bila 22,7 odsto iznad proseka prethodne godine, pri čemu ne treba zanemariti da je tome doprineo i rast cena", rekao je Stamenković.
 
U novembru 2021. u Srbiji su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe, prehrambeni proizvodi, energija, neprehrambeni proizvodi, usluge, pa je inflacija iznosila 7,5 odsto i bila je najveća od jula 2013. godine kada je iznosila 8,6 odsto.
 
Srbija je imala nižu međugodišnju inflaciju od tri zemlje Evropske unije (EU) u oktobru, a od dve zemlje EU u novembru 2021. U poređenju sa Srbijom, međugodišnja inflacija je bila viša u Mađarskoj, Estoniji i Litvaniji u oktobru, a viša samo u Estoniji i Litvaniji u novembru 2021.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija