Turističke agencije građanima duguju više od 20 miliona evra, rok za povraćaj februar sledeće godine

Turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja zbog pandemije koronavirusa.
Turističke agencije građanima duguju više od 20 miliona evra, rok za povraćaj februar sledeće godine
Foto: Pixabay

Građani koji nisu iskoristili svoje vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, ovih dana se sve više javljaju turističkim agencijama i traže povraćaj novca, piše Politika.

Kako za ovaj list kaže Aleksandar Seničić, dirketor "Jute", ima više poziva od početka ove godine i reč je o onima koji nisu znali da je obaveza agencija da im vrate novac odložena do januara sledeće godine.

"Uredba je produžena još u novembru zbog celokupne situacije u turističkom sektoru i činjenice da agencije nisu u mogućnosti da vrate novac putnicima", navodi Seničić.
 
Poslednjom izmenom Uredbe o zamenskim putovanjima, predviđeno je da putnik može da iskoristi zamenski vaučer najkasnije do 31. decembra ove godine. Ukoliko se i posle tog roka odluči za povraćaj novca, agencije će biti dužne da iznos refundiraju najkasnije do 1. februara sledeće godine.
 
Prema poslednjim podacima, kako piše Politika, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 milion evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Uz to, dug bi mogao da dostigne i 26 miliona evra.
 
Prosečne cene aranžnamana iznosile su oko 200 evra, a ovi iznosi u velikom broju slučajeva nisu uplaćeni u celosti. Skuplja putovanja bila su rezervisana za Španiju i Italiju.
  • Lidija

    13.01.2022 00:52
    Biće vraćene limburga meseca.
  • S

    12.01.2022 10:06
    @ Nado
    Kada je licni novac u pitanju,pismenost je nebitna! Daj pareeeee iz tvoje "agencije"!!! Da nepravimo zaista,guzvu?! Dzaba vam posle,beleske i prijave!!!
  • Nada

    12.01.2022 07:20
    @S, ne putuj
    Takav nepismen samo ćeš se još više obrukati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.