Turističke agencije građanima duguju više od 20 miliona evra, rok za povraćaj februar sledeće godine

Turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 miliona evra za nerealizovana putovanja zbog pandemije koronavirusa.
Turističke agencije građanima duguju više od 20 miliona evra, rok za povraćaj februar sledeće godine
Foto: Pixabay

Građani koji nisu iskoristili svoje vaučere za nerealizovana putovanja uplaćena još na početku pandemije, ovih dana se sve više javljaju turističkim agencijama i traže povraćaj novca, piše Politika.

Kako za ovaj list kaže Aleksandar Seničić, dirketor "Jute", ima više poziva od početka ove godine i reč je o onima koji nisu znali da je obaveza agencija da im vrate novac odložena do januara sledeće godine.

"Uredba je produžena još u novembru zbog celokupne situacije u turističkom sektoru i činjenice da agencije nisu u mogućnosti da vrate novac putnicima", navodi Seničić.
 
Poslednjom izmenom Uredbe o zamenskim putovanjima, predviđeno je da putnik može da iskoristi zamenski vaučer najkasnije do 31. decembra ove godine. Ukoliko se i posle tog roka odluči za povraćaj novca, agencije će biti dužne da iznos refundiraju najkasnije do 1. februara sledeće godine.
 
Prema poslednjim podacima, kako piše Politika, turističke agencije u Srbiji građanima duguju više od 20 milion evra za nerealizovana putovanja, a taj novac očekuje oko 65.000 putnika. Smatra se da je taj iznos još i veći jer nisu uračunata đačka putovanja i ekskurzije. Uz to, dug bi mogao da dostigne i 26 miliona evra.
 
Prosečne cene aranžnamana iznosile su oko 200 evra, a ovi iznosi u velikom broju slučajeva nisu uplaćeni u celosti. Skuplja putovanja bila su rezervisana za Španiju i Italiju.
  • Lidija

    13.01.2022 00:52
    Biće vraćene limburga meseca.
  • S

    12.01.2022 10:06
    @ Nado
    Kada je licni novac u pitanju,pismenost je nebitna! Daj pareeeee iz tvoje "agencije"!!! Da nepravimo zaista,guzvu?! Dzaba vam posle,beleske i prijave!!!
  • Nada

    12.01.2022 07:20
    @S, ne putuj
    Takav nepismen samo ćeš se još više obrukati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.