Cena nafte najviša u poslednjih sedam godina - šta očekuje srpske vozače?

Cena sirove nafte tipa "brent" prvi put od oktobra 2014. godine premašila je 87 dolara po barelu, a to poskupljenje, kako stvari stoje, još uvek se neće odraziti na srpske pumpe.
Cena nafte najviša u poslednjih sedam godina - šta očekuje srpske vozače?
Foto: 021.rs
Ipak, naftaši kažu da je to upozorenje i za Srbiju.
"Bez obzira na maksimume koje cena nafte dostiže na svetskom tržištu još uvek je rano govoriti o uspostavljanju trenda koji bi imao uticaj na naše tržište i cene goriva na benzinskim pumpama", navode iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Iz jedne naftne kompanije pak kažu za "Blic" da je to tačno ali ako se nastavi ovako drastičan skok cena na svetskom tržištu i oni će morati da koriguju maloprodajne cene.
 
"Sve zavisi kako će se na svetskoj berzi regulisati odnos ponude i potražnje i reakcije kompanija na strah izazvan omikronom. Čini se da je njegov uticaj prenaglašen i nadamo se da će se narednih dana sve smiriti. Ako tako bude, onda ovo iskakanje iz okvira 'brenta', koji se kod nas koristi za preradu, neće uticati na maloprodajne cene. Međutim, ako nastavi da raste onda će biti pomeranja i na srpskim benzinskim pumpama jer se svetski trend neminovno prenosi i na naše tržište", kažu za Blic u jednoj naftnoj kompaniji.
 
Ipak, pored svetskih trendova koji utiču na cenu goriva, postoje i oni srpski koji se vezuju za akcize, a koji bi mogli da dovedu do poskupljenja. Tako bar nalaže Zakon o akcizama prema kome bi u toku ove godine trebalo da usledi usklađivanje nominalnih iznosa akciza sa indeksom portrošačkih cena u 2021. godini. Po pravilu to se uglavnom dešava u februaru, ali može i kasnije, a koliko će to povećanje iznositi, zavisi od zvaničnih statističkih podataka, koji se budu objavili.
 
Tomislava Mićovića, generalnog sekretara UNKS-a, upravo to usklađivanje više brine nego ovi svetski trendovi.
 
"Ako se akcize povećaju za 7,9 odsto onda bi ovaj namet na benzin i dizel trebalo da bude povećan za 4,5 do 4,7 dinara, ali s obzirom na to da one ulaze u osnovicu za PDV to bi značilo povećanje ukupnog fiskalnog opterećenja od oko 5,5 dinara po litru gorivo. Zbog ovakve akcizne politike Udruženje naftnih kompanija nadležnim organima je predložilo smanjenje ovog oporezivanja koje ne bi narušilo budžetske prihode. Nadam se da će to biti uskoro uvaženo", objašnjava Mićović.
 
Dok se to ne uvaži, cene srpskog goriva upravo zbog ovog nameta biće među većim u regionu, jer u prosečnoj ceni litre benzina od 165,79 dinara njihovo učešće je 57,84 dinara a kod evrodizela od 173,45 dinara, akciza je 59,48 dinara, što je znatno više nego u drugim državama.
 
Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), od 10. januara najskuplji benzin se toči u Grčkoj - 1,737 evra ili oko 204 dinara po litru, Albaniji sa 1,516 evra, Hrvatskoj 1,466, a slede Crna Gora 1,42 i Srbija u kojoj litar košta 1,41 evro. Najjeftiniji benzin je u Bosni i Hercegovini - 1,202 evra ili nešto više od 140 dinara za litar.
 
Što se tiče dizela, on je najskuplji u Albaniji - 1,5 evra, Hrvatskoj 1,486 evra, Grčkoj 1,477, a u Srbiji 1,475 evra. Najpovoljniji je u Severnoj Makedoniji - 1,094 evra.
 
Treba napomenuti da je Crna Gora juče već korigovala cene pa će one u naredne dve nedelje biti veće. Litar benzina eurosuper 95 i 98 benzina poskupeli su za po tri centa, pa će u naredne dve sedmice koštati 1,45 evra, odnosno 1,49 evra, dok će eurodizel poskupeti šest centi i koštaće 1,34 evra.
 
Srpski vozači pak ne znaju da li je uzrok stalnih poskupljenja goriva svetska berza ili pak bahatost naftnih kompanija.
 
"Ta obrazloženja da cene rastu zbog svetske berze je izlizana fraza koja služi samo kao opravdanje naftašima. Ako je tako, zašto onda naftaši ne snize cenu kada barel padne na svetskoj berzi. To se dešava samo kada dođe do drastičnog pada, kao što je bio u jeku pandemije, kada su i naši morali da snize cenu jer bi bilo neprimereno da je bilo drugačije. I to što su tada radili bilo je značajno manje od onog što su radile druge države", kaže Dejan M. iz Beograda.
  • Dragan

    13.02.2022 09:28
    NIS-ova cena goriva
    Zašto se ne objavi podatak koje su NIS-ove cene naftnih derivata bez državnih nameta? Tim cenama verovatno upravlja Putin koji je po bagatelnoj ceni otkupio NIS.
  • AleksandarVojvođanin

    20.01.2022 12:55
    Bojkot!
    Treba bojkotovati sve dilere(stanice za točenje goriva) u Srbiji! Pa kad im toliko opadne promet da ukinu treću(noćnu smenu) i kad počnu razmišljati mozgom, a ne kasom(profit), veljda će shvatiti da sa ovom gramzivom vlašću ne može drugačije nego-PRITISAK! Smanjiti akcize na razumljivu normu i ne oporezivati akcizu(tek je to prevara veka!!!)
  • Dudarim II

    19.01.2022 18:35
    Tako je
    Sad će ovde prvo da spuste cene za ono kad su ore dve godine davali pare sa odnesete naftu…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.