Računovođe traže odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji

Računovodstvena komora Srbije i Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije traže da se primena Zakona o fiskalizaciji i elektronskom fakturisanju odloži do kraja godine.
Računovođe traže odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji
Foto: Pixabay (ilustracija)

Ovakav stav obrazlažu time što su, kako navode, kratki rokovi za primenu zakonskih rešenja za računovođe.

U prilog tome, između ostalog, navode da se prvi put redovni finansijski izveštaji za 2021. godinu moraju dostaviti do kraja marta, kada računovođe i zakonski zastupnici imaju previše zakonskih obaveza vezanih za prošlu i ovu godinu. 
 
Ističu da nemaju vremena da daju podršku zakonskim zastupnicima za preuzeta ovlašćenja za fiskalizaciju, kao i pomoć kod implementacije elektronskih fiskalnih uređaja.
Kao važan razlog za odlaganje primene Zakona o fiskalizaciji ističu mali broj dobavljača koji ispunjavaju uslove da puste u prodaju elektronske fiskalne uređaje.
 
Zbog toga, smatraju oni, nema uslova za kvalitetnu primenu zakona u ovako kratkom roku kod ogromnog broja obveznika koji obavljaju promet na malo i obavezni su da promet evidentiraju preko elektronskog fiskalnog uređaja.
 
Kada je reč o Zakonu o elektronskom fakturisanju, predlažu da se on izmeni kako bi se sistem elektronskih faktura kreirao u okviru Poreske uprave za PDV obveznike, a za javni sektor u Upravi za trezor.
 
Traže takođe da se ukinu propisani informacioni posrednici, jer, kako navode, žele da uvid u poslovne podatke koji su poslovna tajna za PDV obveznike, kao što su podaci o kupcima, dobavljačima, cenama, maržama ima samo sistem elektronskih faktura koji će biti u nadležnosti Poreske uprave.
 
Takvo rešenje bi prema njihovom mišljenju predstavljalo jedinu sigurnost za poslovanje privrednika, a posebno domaćih privrednike koji su nacionalni interes Srbije.
  • Dusan

    29.01.2022 21:42
    @Zika
    Jedino ako mislis da kupis gaming racunar na kome ces da stampas fiskalni racun pa ce biti 1000 EUR, inace imas nov desktop od 150 EUR, vidi na primer u gigatronu njihov ide od 18.999 din, a u malim prodavnicama koji isto sklapaju komponente kao i oni za manje, samo se raspitaj. Nov laptop ide od 300 EUR isto bio u gigatronu nedavno ima na jos par mesta, a mozes da ga koristis i za gledanje filmova i igranje igrica ako ga poneses kuci. Ne moras ni Windows da instaliras, imas ih koji rade na Linux-u, a imas i one koji rade u browseru pa ti nije ni bitan OS. Sto se tice mesecne naknade to imas u bilo kojoj varijanti. I za hardversku kasu isto placas mesecnu naknadu, to je ono sto covek rece otkud sad 1800 din, a platis i onu malu kasicu telefon 200 EUR. Ako je slozeniji softver (treba ti cela maloprodaja, a ne samo izdavanje racuna) sa vecim brojem transakcija on ni ne radi na toj maloj hardverskoj kasici od 200 vec moras da kupis onu od 400, pa ti vidi sta ti se isplati. 90% njih vec imaju racunar u radnji, jedino da su poludeli pa da uzimaju hardversku kasu. A cak i da nemas, opet ti se vise isplati nego hardverska.
  • Žika

    29.01.2022 19:43
    @dušan
    "imas akreditovane softvere, instaliras na PC ili laptop i radis. Treba ti samo stampac koji kosta od 35 EUR i citac pametne kartice od 15 EUR."
    Otvorio si nam oči, samo to treba?
    Ovo gore nabrojano je polovno staro smeće, a za soft varijantu ti treba najmanje 1000 eura, plus mesečna naknada. Gde su legalni win i licence, održavanje, kvarovi...
  • Dusan

    29.01.2022 15:26
    Terzic
    Nema kasa jer su kineske i zato sto ih NIKO ne proizvodi ovde. Narucuju za 20-30 eur iz Kine, prodaju ovde za 200. Proveri sam na alibabi sta ces platiti 200 eur, cena na komad je oko 50 EUR. Niko nije ni rekao da kupis harversku kasu, imas akreditovane softvere, instaliras na PC ili laptop i radis. Treba ti samo stampac koji kosta od 35 EUR i citac pametne kartice od 15 EUR. Nemas PC, laptop ? Kupi polovan za 100 eur. Slusaj svaki dan reklamu mts, telenor, iskljuci mozak i budi ovca i cekaj da ti stigne kasa ili razmisli o cemu se radi, raspitaj, proguglaj. Zamisli tek kad ti se pokvari tvoja kasa koju si toliko cekao, nazoves i cekas zamensku... dobices je jednog lepog dana., oni sugurno nece imati 1000 na lagaru, nego ce da naruce iz Kine pa kad stigne stiglo je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.