Investitori kupuju dolare, jene i "švajcarce"

Globalni investitori su nagrnuli danas da kupuju američki dolar, japanski jen i švajcarski franak kao bezbednu imovinu.
Investitori kupuju dolare, jene i "švajcarce"
Foto: Pixabay
Ovakav trend na deviznim berzama usledio je dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da Rusija može da napadne Ukrajinu svakog trena, prenosi Rojters.
 
Moskva je negirala da ima takve planove, ali je jedan visoki ruski zvaničnik poručio da je spremna da puca na strane brodove i podmornice ako budu ilegalno ušle u njene vode.
Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, ojačao je za 0,4 odsto na 96,351 poena, na najviši nivo od 1. februara, na trgovanju u oko podneva po srednjoevropskom vremenu.
 
Evro je pao za 0,4 procenta na 1,1301 dolara, što je njegova najmanja vrednost od 3. februara. Silazni trend jedinstvene valute evrozone počeo je u petak kada su investitori pohrlili sa ulaganjem u imovinu koja se smatra "sigurnim utočištima", skrajnuvši najavu Evropske centralne banke o mogućem pooštravanju monetarne politike.
Tržišni optimizam prema evru delom je splarnuo i posle izjave predsednice ECB Kristin Lagard koja je ponovila da će bilo kakva promena monetarne politike biti postepena.
 
Rublja je se nakon jutrošnjeg ostrog pada blago oporavila i stabilizovala na 77,08 rubalja prema dolaru. Investitori su krenuli s rasprodajom ruskih aktiva u petak, što je uticalo na slabljenje rublje na najniži nivo od 28. januara.
 
"Evropska zavisnost od ruske energije čini ciklični ekonomski učinak evrozone posebno ranjivim u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini", kažu analitičari nemačke Komercbanke.
 
Japanski jen je napredovao prema dolaru za 0,3 odsto na 115,16 jena, dok je prema evru porastao za 0,6 procenata.
 
Švajcarski franak je takođe zabeležio rast vrednosti prema evru za 0,5 odsto, pri čemu se jedan evro trgovao za 1,0451 franaka, što je najjači kurs "švajcarca" od 3. februara.
 
Rizičnije valute, poput australijskog i novozelandskog dolara, pale su za 0,6, odnosno za 0,9 procenata prema američkom dolaru.
 
Švedska kruna je takođe snažno potonula za 1,0 posto u odnosu na dolar na 9,4212 kruna za dolar, na najniži nivo od 28. januara.
  • Kiki

    18.02.2022 10:24
    Brzo, svi uzimajte kredite u svajcarcima, to mora biti dobro.
  • Dodjos

    15.02.2022 12:01
    Ne lupajte
    Opste je poznatu da u kriznim situacijama investitori ulazu u dragocene metale( zlato,srebro, platinijum). I tzv. Blue chip kompanine(mcdonalds,coca cola- pepsi itd). Putite se i pachate u sve i svasta. Drzite se ogovaranja..to vam ide najbolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.