Ekonomske slobode u Srbiji: Korupcija ostaje ozbiljan problem, pravosuđe podložno političkom uticaju

Američka Heritidž fondacija objavila je rang listu zemalja prema ekonomskim slobodama, na kojoj je Srbija na 59. mestu među 177 posmatranih država.
Ekonomske slobode u Srbiji: Korupcija ostaje ozbiljan problem, pravosuđe podložno političkom uticaju
Foto: Pixabay

Srbija je svrstana u kategoriju "umereno slobodnih" ekonomija, a ovo je pad za pet mesta u odnosu na prošlogodišnju rang listu.

Srbija je dobila ukupnu ocenu 65,2 i plasirala se na 59. mesto svetskog Indeksa ekonomskih sloboda za 2022. godinu, a nalazi se na 35. mestu među 45 zemalja u Evropi, sa ocenom koja je ispod evropskog ali iznad svetskog proseka.
 
Na prošlogodišnjoj listi, koja je obuhvatila 169 ekonomija i teritorija, Srbija je zauzimala 54. mesto.
"Petogodišnji trend opšteg širenja ekonomske slobode učvrstio je poziciju Srbije među 'umereno slobodnim' zemljama. Tome je doprinelo i 'fiskalno zdravlje' i efikasnost pravosuđa, a Srbija je od 2017. zabeležila impresivan ukupni rast ekonomske slobode od 6,3 poena", navodi se u izveštaju Heritidž fondacije.
 
Ocenjuje se da se monetarna sloboda i sloboda trgovine poboljšavaju, ali da je, međutim, integritet vlade previše slab za članstvo u Evropskoj uniji.
 
Kada je reč o posledicama pandemije korona virusa, u izveštaju se navodi da su do 1. decembra 2021. godine pandemiji u Srbiji pripisana 11.744 smrtna slučaja, dok je odgovor Vlade na krizu rangiran na 111. mestu po strogosti, među zemljama uključenim u ovaj Indeks.
 
Napominje se da je Srbija zabeležila negativan privredni rast od 1 odsto u 2020. godini.
 
Ocenjujući stanje ekonomskih sloboda u Srbiji, autori izveštaja navode da Srbija ima adekvatne zakone za zaštitu imovinskih prava, ali da njihovo sprovođenje kroz pravosudni sistem može biti veoma sporo.
 
"Dobijanje jasnog vlasništva nad zemljištem je teško i neizvesno. Sprovođenje ugovora je slabo. Pravosuđe je neefikasno i podložno neprimerenom političkom uticaju. Korupcija ostaje ozbiljan problem, posebno u javnim nabavkama, eksploataciji prirodnih resursa i državnoj imovini", ističe se u izveštaju o Srbiji.
 
Među zemljama regiona najbolje je rangirana Slovenija i to na 32. mestu, Hrvatska je na 45. mestu,  Severna Makedonija na 53. a Crna Gora  na 103. mestu.
 
Na prvom mestu ove godine našao se Singapur, a slede Švajcarska, Irska, Novi Zeland i Luksemburg.
 
Na začelju liste, rangirane kao ekonomije "pod pritiskom", odnosno najmanje slobodne nalaze se Zimbabve, Sudan, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.
  • Crni

    20.02.2022 16:34
    Ko se vraca
    U Srbiji pod vucicevom vlascu pravosudje je u rukama jednog voveka . On je i tuzilac i sudija . O korupciji da i ne pricamo. SNS ovska vlast je ogrezla u korupciji.
  • BjelogrdićBezMorala

    20.02.2022 12:22
    U ovoj državi postoje dva tužilaštva i dva sudstva. Jedno za običan svet a drugo za:
    - Doljevac
    - Krušik
    - Oliver Ivanović
    - Vladimir Cvijan
    - LK
    - Jovanjica
    - Aflatoksin
    - Rio Tinto
    - Belivuk
    - Savamala
    - LingLong
    - "Atentati"
    - Bunga-bunga
    - 25 sati dnevno rada iznajmljenih bagera
    - Pantić
    - doktorati i diplome
    - Šapićeva vila
    - Tomine vikendice
    - uvozničke kartele
    Nastavi niz.
  • Pravo stanje stvari

    20.02.2022 12:19
    Pravosuđe ili bi bolji naziv bio Krivosuđe je najpodložnije mitu i korupciji - evri, dolari, franci ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija