Državna komisija odobrila subvencije uz obrazloženje da je u Srbiji "izuzetno nizak standard"

Firme koje se bave prerađivačkim delatnostima u oblastima sa visokom dodatnom vrednošću mogu da konkurišu za dobijanje subvencija radi pokrivanja troškova automatizacije ili uvođenja inovativnosti.
Državna komisija odobrila subvencije uz obrazloženje da je u Srbiji "izuzetno nizak standard"
Foto: 021.rs
Komisija za dodelu državne pomoći je dala pozitivno mišljenje o ovoj uredbi koju je donela Vlada, obrazlažući da je "cela država područje sa niskim standardom", piše Nova ekonomija.
Subvenciju u skladu sa uredbom može da dobije malo, srednje ili veliko preduzeće sa sedištem u Srbiji koje obavlja prerađivačku delatnost povezanu sa investicionim projektom najmanje dve godine. 
 
Novac se može dodeliti za realizaciju investicionih projekata u industrijskim oblastima sa visokom dodatom vrednošću, kao što je proizvodnja hemikalija, farmaceutskih proizvoda i preparata, električne opreme, računara, motornih vozila, kao i proizvoda od gume i plastike.
Ukupna ulaganja kompanije moraju biti najmanje pet miliona evra. 
 
Maksimalni dozvoljeni iznos subvencije za realizaciju investicije je 50 odsto opravdanih troškova za velika društva, 60 odsto za srednja i 70 odsto za mala preduzeća.
 
Opravdani troškovi su ulaganja u opremu koja je direktno povezana sa investicionim projektom.
 
Komisija ocenjuje da je dodela državne pomoći opravdana jer se dodeljuje na teritoriji cele Srbije gde je BDP niži ili jednak 45 odsto evropskog proseka. S obzirom na to da se Srbija posmatra kao jedno područje, Komisija je ocenila da se radi o državnoj pomoći području sa "izuzetno niskim životnim standardom ili sa visokom stopom nezaposlenosti".
  • Prosečni SNSovac

    20.02.2022 23:09
    Prestanite da me sluđujete!!
    Da li bre živim u Zlatnom dobu ili je u Srbiji "izuzetno nizak standard"?!
    Recite mi više!
  • Pa-Pa-Paranoja

    20.02.2022 22:56
    Ako pažljivo pogledamo koje industrije su u pitanju i klauzulu da "Ukupna ulaganja kompanije moraju biti najmanje pet miliona evra" - jasno je kome je namenjeno. Jasno je da je ovo DODATNO isisavanje državnih, NARODNIH para ka stranim kompanijama sa ciljem da održavaju privid prisustva stranih kompanija i njihovog ulaganja u ovu državu a istina je OBRNUTA.
    Ali da ne zaboravimo i domaće kartele koji ga održavaju na vlasti.
    Na..ebali smo još više.
  • R49

    20.02.2022 19:10
    Ko koga laže?
    Komisija za dodelu državne pomoći je dala pozitivno mišljenje o ovoj uredbi koju je donela Vlada, obrazlažući da je "cela država područje sa niskim standardom", piše Nova ekonomija.
    ---------
    A ekonomski tigar, a zlatno doba? Ko ovde iznosi neistine i zašto? Šta na ovo kažu stručnjaci? Mislim na vođu, tzv premijerku i ministra malog?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija