Cena gasa u Evropi skočila više od 10 odsto, oglasio se Putin

Cena gasa u Evropi porasla je danas više od 10 odsto nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), javlja Tas.
Cena gasa u Evropi skočila više od 10 odsto, oglasio se Putin
Foto: Pixabay
Ruska agencija se poziva na podatke sa londonske ICE berze.
Cena martovskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu je dostigla oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po megavat-satu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara priznao suverenitet DNR i LNR, i potpisao sa njihovim čelnicima sporazume o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, dodaje ruska agencija.
 
Istovremeno su cene nafte ubrzale rast usled straha da će ukrajinsko-ruska kriza prerasti u vojni sukob i zbog bojazni od potencijalnog poremećaja isporuka ovog energenta širom sveta.
 
Cena evropske nafte tipa "brent", koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu, izveštava britanski javni servis BBC.
 
Prethodno je na terminskom trgovanju, rano pre podne, cena brenta iznosila 96,85 dolara za barel.
 
Putin: Rusija će neprekidno isporučivati gas na svetska tržišta
 
"Rusija će nastaviti da neprekidno isporučuje prirodni gas na svetska tržišta", poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u pismu objavljenom na energetskoj konferenciji u Dohi, javlja Rojters.
 
Ova poruka je objavljena pošto su se Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici spremili da najave nove sankcije Rusiji nakon što je Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska i poslao ruske trupe u ta dva regiona u istočnoj Ukrajini, dodaje se u informaciji.
  • Lav

    23.02.2022 10:22
    Glupi evropljani
    Sada ce evropa morati da kupuje gas od amera i to po paprenim cenama to je na kraju i bio cilj a postaje i sve vise jasno zasto je britanija izasla iz evropske unije??
  • Jel

    22.02.2022 22:06
    Sad
    Jasno zašto se sve ovo dešava? Izaziva se energetska kriza i inflacija.
  • odlično

    22.02.2022 17:16
    Oglasio se i Medvedev malo pre
    Cema gasa za EU ide duplo gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.