Od 100 preporuka za bolje poslovanje samo tri rešene u potpunosti

NALED je u novoj "Sivoj knjizi" naveo da je prošle godine od 100 preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji rešeno samo 12.
Od 100 preporuka za bolje poslovanje samo tri rešene u potpunosti
Foto: Pixabay
Od toga su tri rešene u potpunosti, a devet delimično.
Dve rešene preporuke su sistemskog karaktera i to uvođenje novog sistema onlajn fiskalizacije i elektronskog fakturisanja, istaknuto je "Sivoj knizi 2022" koja će danas biti predstavljena.
Stoga je ocenjeno da je prošle godine tempo reformi trebalo da bude brži i da institucije ulože više energije kako bi došle do potpunih, a ne polovičnih rešenja, nakon 2020. kada je aktivnost Vlade Srbije bila usmerena pre svega na prevazilaženje krize izazvane pandemijom korona virusa.
 
Od 28 preporuka NALED-a, Ministarstvo finansija nije rešilo 24, dok je Ministarstvo poljoprivrede od sedam preporuka jednu rešilo u potpunosti i dve delimično, a Ministarstvo privrede takođe je od sedam preporuka delimično rešilo dve.
 
Ipak, najviše rešenih ili delimično rešenih preporuka je i ovog puta u bilo nadležnosti Ministarstva finanasija, a pored eFiskalizacije i eFakturisanja, ovo ministarstvo je delimično rešilo preporuke poput smanjenja opterećenja rada ili optimizacije načina obračuna poreza na prenos apsolutnih prava u slučaju kupovine polovnih vozila.
 
Kako je precizirano, statistici potpuno rešenih zahteva doprinelo je i Ministarstvo poljoprivrede kroz digitalizaciju Centralnog registra subjekata i objekata u poslovanju hranom koji omogućava lako dostupne podatke o 25.000 lokacija na kojima nastaju prehrambeni proizvodi, kao i 11.000 pravnih i fizičkih lica koji koriste ove objekte, te usvajanje propisa kojima se stvaraju uslovi za uspostavljanje digitalizacije postupaka vezano za registraciju poljoprivrednih gazdinstava i dodelu subvencija (eAgrar).
 
Delimičnom rešavanju preporuka doprineli su i Ministarstvo privrede, odnosno Agencija za privredne registre (APR), kroz pojednostavljenje upisa stvarnih vlasnika u registrima APR-a i prevođenje registra ustanova kulture iz privrednih sudova u registre APR-a.
 
Takođe je pomoglo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kroz poboljšanje uslova za elektronsku dostavu, Ministarstvo zdravlja, kroz rad na uvođenju jedinstvenog, elektronskog zdravstvenog kartona i Ministarstvo unutrašnjih poslova kroz razvoj i početak primene sistema "Plati" koji omogućava građanima da više ne donose dokaze o uplati taksi za pružene javne usluge.
 
I u ovoj "Sivoj knjizi" najviše preporuka je za Ministarstvo finansija (25), od čega tri nove, potom za ministarstva privrede i zdravlja, po osam, sledi Ministarstvo zaštite životne sredine sa sedam, a po šest preporuka imaju ministarstva pravde, poljoprivrede, te građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. NBS ima tri preporuke, lokalne samouprave dve, dok je 14 preporuka u zajedničkoj nadležnosti više institucija.
 
Među 10 prioritetnih preporuka su uvođenje zelene javne nabavke, uspostavljanje javnog elektronskog registra neporeskih nameta, uvođenje bezgotovinskog plaćanja taksi i naknada bez dokazivanja uplate, omogućavanje korišćenja eUputa i lekarima specijalistima.
 
Na tom spisku je i uređivanje fleksibilnih oblika angažovanja radnika, ubrzanje i pojednostavljivanje postupka ozakonjenja, ukidanje naknade za konverziju zemljišta u pravo svojine, uvođenje onlajn registra poljoprivrednih gazdinstava i podsticaja (eAgrar), regulisanje i upotreba elektronskih otpremnica koje prate robu u prevozu i omogućavanje izdavanja objedinjenog uverenja o plaćenim porezima.

Teme

Naled
  • Djuri

    23.02.2022 09:22
    Super
    Prosla preporuka koja je zakomplikovala i nametnula jos obaveza,cemu Naled uopste sluzi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.