Oboren rekord: Cena gasa dostigla 2.200 dolara

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo nekoliko sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na više od 2.200 dolara za hiljadu kubika.
Oboren rekord: Cena gasa dostigla 2.200 dolara
Foto: Pixabay
Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara ili 193,95 evra po MWh.
 
Jutros na otvaranju, hiljadu kubika gasa u Evropi je koštalo 1.700 dolara što je bio rast od 22,5 procenta, u odnosu na juče.
Podsetimo, nagli rast cene gasa počeo je 24. februara nakon vesti da je Rusija napala Ukrajinu, što je izazvalo na ranom trgovanju u holandskom TTF čvorištu skok cene "plavog energenta" za 35 odsto na 1.414,5 dolara za hiljadu kubika ili 120 evra po MWh.
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je pre nekoliko dana da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja postupka dodele sertifikata za Severni tok 2.
 
"Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Aha, dobro. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa", napisao je Medvedev na Tviteru.
 
Šolc je saopštio da je Nemačka preduzela korake za zaustavljanje procesa sertifikacije Severnog toka 2, kao odgovor na aktivnosti Rusije u Ukrajini. Izgradnja Severnog toka 2, koji se proteže od obale Rusije po dnu Baltičkog mora do Nemačke, završena je prošlog septembra i od tada je ovaj cevovod na stend-baju u iščekivanju dozvole nemačkih i evropskih vlasti za puštanje u rad.
  • vojvođanin

    03.03.2022 08:59
    Srbija
    Opet mi kroz istoriju pravimo uvek iste greške............uvek ovako mali kao mi dobiju po "tamburi", jer smo izgleda genetski neprilagođeni! I uvek mi protiv svih! I sada imamo neka "izdvojena mišljenja" koja samo "nerviraju" velike zemlje i organizacije, gde smo kao prezadužena zemlja na ivici opstanka! Dovoljno je samo da nam ukinu grejs periode na kredite i mi više nismo sposobni da vraćamo se navedeno kao država. Da prodamo svo zlato ne bi pokrili više od 10 -20% svih dugova! Dužan i bogu ružan, dug je zao drug! I onda još imamo "izdvojena mišljenja" kao da nešto u svetu od nas zavisi. To je kao da izađete na ulicu i imate "ekipicu krupnih momaka" koji ti kažu da nemožeš da se šetaš i još da pričaš naokolo, kako ti hoćeš, nego moraš da izabereš "ekipu", a ti malo hoćeš pa onda malo nećeš? A ovaj ti onda zavrne jednu roditeljsku i pita te lepo: koga ti za......š, mali? E tako to izgleda žargonski a mnogima nije ni jasno da je vreme Yugoslavije davno prošlo kada smo bili face u svetu i velika moćna zemlja sa nesvrstanima na čelu........to ovi klinci danas ne znaju i ne razumeju
  • Ja

    02.03.2022 20:07
    Obnovljivi izvori
    Resenje za sve, solarni paneli i vetrogeneratori.
  • Lala

    02.03.2022 18:44
    Glasanje
    Posle ovog glasanja u UN je ali smo ježa u leđa sa cenom i mi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.