NBS: U toku kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u njima nije u skladu sa rasponom koji predviđa NBS.
NBS: U toku kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa
Foto: Pixabay
Prema odlukama centralne banke, naime, prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.
 
NBS napominje da je, prema Zakonu o deviznom poslovanju, za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost i to za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.
Takođe, kako NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova ona može ako se utvrdi nezakonitost odnosno nepravilnost u radu da zahteva pokretanje prekršajnog postupka i da oduzme ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da menjač nije otklonio nezakonitosti kako mu je naloženo.
 
NBS ističe da nema razloga za paniku, te da ona već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.
"Deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno i kontinuirano snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama", poručuju iz centralne banke.
 
Navode da NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.
 
Kažu i da očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana.
 
NBS je, naime, naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.
 
Takođe, ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, tvrde u NBS.
 
"Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu", zaključuju se u saopštenju dostavljenom iz kabineta guvernera.
  • Sale

    06.03.2022 18:58
    sale.savoca@gmail.com
    More treba zabraniti rad menjačnica koje kažu da nemamo više od 1000 da prodamo, ko je lud da sedi ceo dan a da ne proda ni euro lažovi...
  • @Marta

    05.03.2022 15:51
    Zato što lažu. Dok sam čekao red u apoteci u menjačnici pored čovek prodao evre, nije ni 2 minuta prošlo dolazi žena koja hoće da kupi i koja je izgleda već bila i pita ga komšija jel prodao neko a ovaj mrtav hladan odgovara da nije. Petljaju nešto a sa kojim ciljem ne znam.
  • Realnost

    05.03.2022 15:43
    @nikola A kojom to naučnom odnosno ekonomskom metodom si izračunao taj "realan" kurs? Zašto baš 125? Zašto ne 225? Ili 885? Ili 200885? Koje parametre si upotrebio, koje odnose, koje valutne berze i koje sve faktore u računanju tvog "realnog" kursa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija