Devizne rezerve na kraju februara manje za 549 miliona evra

Narodna banka Srbije objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju februara ove godine iznosile 15,5 milijardi evra i da su bile za 549,3 miliona evra manje nego na kraju prethodnog meseca.
Devizne rezerve na kraju februara manje za 549 miliona evra
Foto: Pixabay
Neto devizne reserve, umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju februara iznosile su 12,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 529,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.
 
Kako se podseća, deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Precizirano je da su na smanjenje bruto deviznih rezervi NBS uticale aktivnosti centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu u cilju očuvanja stabilnosti na tom tržištu (530 miliona evra), zatim neto razduženje države (107,7 miliona evra) po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu, kao i neto povlačenje devizne obavezne rezerve banaka i ostala plaćanja za potrebe države (ukupno 89,3 miliona evra).
Neto prilivi u devizne rezerve ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (ukupno 69,4 miliona evra).
 
Iz NBS su naveli da su neto tržišni efekti u februaru bili pozitivni u iznosu od 108,3 miliona evra.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,7 miliona evra i bio je za 42,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.
 
U februaru, kao i od početka godine, dinar je blago nominalno oslabio u odnosu na evro (za 0,1 odsto).
 
Povećana tražnja za devizama rezultat je nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021. kao i pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize u Ukrajini.
 
U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru prodala 605 miliona evra, a od početka godine je prodala 945 miliona evra.

Teme

nbs
  • Petar

    16.03.2022 13:05
    Neistinite izjave NBS
    Izjave guvernerke NBS su pune neistina jer ni menjačnice ni banke nemaju dovoljno deviza. Dostava novca iz inostranstva putem Westeuniona (naravno u eurima) se nije mogla podici ni u jednoj menjačnici koja zastupa i Westerunion, iako se radi o iznosu od samo 200 eura. Ni u banci nije bilo moguće podići tu doznaku. U menjacnicima ( pokušano u 4 menjacnice) je odgovor bio da nemaju devize. U banci Banca Intesa) je odgovor bio da takodje nemaju dovoljno deviza, da ako se ima devizni račun onda se može izvršiti prenos na račun ali se ne garantuje mogućnost isplate sa istog u traženom iznosu. Od komšija koji su probali kupiti devize za placanje zakupnine stana sam čuo da ih nisu uspeli kupiti iako su pokušali u velikom broju menjačnica, u raznim delovima grada. Dakle, ekonomski tigar i devizna stabilnost su neistinite i samo nastojanje da se privid kontrole svega, održi do izbora. Ne domaćinsko zaduživanje, ne transparentnim ugovorima, u ovoj krizi dolaze na naplatu pa je ovoj vlasti osnovni zadatak da se ovakvim pričama dočekaju izbori.


    ost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.