Izvoz maline zbog kovida i ukrajinske krize značajno opao

Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije upozorila je da je izvoz zamrznute maline zbog efekata kovida i ukrajinske krize značajno opao u poslednje dve godine.
Izvoz maline zbog kovida i ukrajinske krize značajno opao
Foto: Pixabay

Tako je u januaru ove godine izvezeno 5.570 tona, što je manje za oko 30 odsto u odnosu na januar 2021. godine, kada je izvezeno 7.930 tona, prenosi PKS.

Dodaje se da poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina maline.
 
"Tokom prva dva meseca 2020. izvezeno je 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, a ove godine u istom periodu izvezeno je svega 11.180 tona", precizira se u saopštenju.
Navodi se kako proizvođači smatraju da su post kovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza, kod potrošača probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu Evropske unije.
 
"Sve to odrazilo se i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta. Dodatni uzrok je i što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Tako je i izvoz u Nemačku, najveće tržište za srpsku malinu, u januaru 2022. prepolovljen u odnosu na januar 2021. godine", saopštava PKS.
 
Ocenjuje se kako inostrani kupci, maloprodajni lanci i industrijski kupci kao razloge pada izvoza navode i promene u ponašanju kupaca, jer potrošači zbog visoke cene zamrznute maline i kupine, kupuju jeftinije proizvode poput mikseva ili zamrznutog egzotičnog voća, usmereni su na nabavku osnovnih životnih namirnica, poput ulja, brašna i šećera, zatim se opredeljuju za jeftinije voće zbog straha i neizvesnosti koje donosi ekonomska kriza.
 
"Sa druge strane, industrijski kupci koji proizvode jogurte, džemove i slične proizvode, malinu i kupinu izbacuju iz proizvodnog programa zbog visoke cene i zamenjuju ih jeftinijim voćem. Istraživanja pokazuju da je u velikoj većini maloprodajnih lanaca zapadne Evrope zabeležen pad prodaje zamrznutog voća, između 10 i 30 odsto", navodi se u saopštenju.
  • Tasha

    18.04.2022 16:26
    Ne trebate ni jesti,s obzirom da ne znate kakav je to posao.Ono što neki pišu krvava berba,e to je tek najlakši deo posla ako dotle dođete..!!! Ulaganja ogromna, i trud ako želite prinos...!!!
  • mrva

    17.04.2022 20:21
    Cena maline u Lidlu 700 din, skocila sa oko 400 od pre par meseci. Cist bezobrazluk. neka je stala prodaja mozda ih natera da pojeftine malo
  • Slucaj

    17.04.2022 19:12
    Ma hajde. Cime pravdaju toliku cenu maline? Ja sam jednom greskom kupila, misleci da je cena kao i za drugo smrznuto voce, pa sam vratila kada sam videla racun. Neka slobodno pumpaju cenu, ja je ne moram jesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.