EK: Ruski gas se može plaćati konverzijom evra u rublju, formalno se ne krše sankcije

Ukoliko se za ruski gas bude plaćalo u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, kompanije iz EU možda će moći formalno da izbegnu kršenje sankcija protiv Rusije.
EK: Ruski gas se može plaćati konverzijom evra u rublju, formalno se ne krše sankcije
Foto: Pixabay
Na taj način će istovremeno uvažiti i zahtev Moskve da se ruski gas plaća isključivo u rubljama, saopšteno je iz Evropske komisije.
Kompanije bi trebalo da zatraže uvođenje dodatne procedure za novčane transakcije, koju bi činila izjava o izvršenju ugovorne obaveze nakon deponovanja odgovarajućeg iznosa u valuti koja nije rublja, prenosi Rojters.
Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ako ne bude plaćala u rubljama, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u martu izdao dekret kojim se predlaže kupcima ruskih energenata da otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.
 
Evropska komisija je ranije ovog meseca saopštila da se ispunjavanjem onih odredbi koje je nametnula Moskva rizikuje kršenje sankcija EU, jer se praktično izvršenjem uplata u stranoj valuti ruskoj banci, koja ih potom konvertuje u rublje, strana valuta ipak stavlja u ruke ruskim vlastima.
 
Međutim, u novom savetodavnom dokumentu koji je poslat državama članicama, Komisija poručuje da predlog Moskve nužno ne sprečava sprovođenje procesa plaćanja za gas koji bi bio u skladu sa sankcijama EU uvednim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.
  • Bg

    23.04.2022 19:38
    Ne znam koja je druga opcija osim da se konvertuju druge valute u rublju? Da se stampaju rublje?
  • R49

    23.04.2022 18:31
    Stara tehnika
    Što više promena, da bi sve ostalo isto.
  • Anonimus

    23.04.2022 16:26
    To je, praktično, pristanak zapadnjaka da ruski gas plaćaju rubljom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.