Ilon Mask će dobiti bonus od 23 milijarde dolara

Ilon Mask, izvršni direktor Tesle i najbogatiji čovek, trebalo bi da dobije bonus od 23 milijarde dolara nakon što je Tesla prijavila rekordnu tromesečnu dobit.
Mask, koji već ima bogatstvo procenjeno na 249 milijardi dolara, trebalo bi da dobije navedeni bonus nakon što je Tesla ove nedelje dostigla rekordnu cenu deonice i rekordan finansijski rast.
Tesla je ostvarila prilagođenu dobit od pet milijardi dolara uz prihod od 18,8 milijardi dolara u prvom tromesečju godine, što je povećanje od 81 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Rezultati, u kombinaciji s rastom Teslinih cena deonica, znače da je Mask postigao ciljeve koji bi trebalo da dovedu do isplate bonusa deonica u vrednosti od oko 23 milijarde dolara.
Mask ne prima nikakvu platu od Tesle. Umesto toga, dobija deoničke opcije na osnovu ostvarivanja određene finansijske i tržišne vrednosti kompanije. Firma je s Maskom sklopila ugovor 2018. prema kojem bi mu se isplatilo rekordnih 55,8 milijardi dolara bonusa ako u jednoj deceniji izgradi posao u firmi od 650 milijardi dolara.
 
To znači da Mask, koji ne prima platu od Tesle, sada ima dostupna poslednja tri dela bonusa od ukupno 12 tranši. Svaka tranša daje Masku pravo da kupi 8,4 miliona Teslinih akcija po ceni od 70 dolara, što je ogroman popust na trenutnu cenu deonice od 977 dolara.
 
Njegova dobit na svakoj tranši mogla bi da iznosi 7,7 milijardi dolara, odnosno ukupno 23 milijarde dolara. Uplate mora potpisati uprava, a deonice mora da zadrži pet godina pre prodaje.
  • Ja

    25.04.2022 19:28
    Prodaja svih izvorista vode..bagra sve vredno rasproda.
  • V5

    25.04.2022 06:53
    Nekad bilo
    Njega vođa ne može da optuži za krađu kao Đilasa.
  • Ime

    24.04.2022 23:52
    Šta će mu tolike pare?
    Neka da onima koji su mu zaradili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.