Mali: Konobari više nemaju prava da vas pitaju "keš ili kartica", skenirajte svaki račun

Još četiri dana ostalo je do početka primene novog sistema e-fiskalizacije.
Mali: Konobari više nemaju prava da vas pitaju "keš ili kartica", skenirajte svaki račun
Foto: 021.rs
Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je više od 140.000 privrednih subjekata predmet ove nove fiskalizacije.
"Molio bih da svaki građanin uzme račun i skenira ga putem QR koda, da vidi da li je validan. Da se svi zajedno borimo protiv sive ekonomije. Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe niko da vas pita da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam daju račun. Vi recite da nema pravo da vas pita to, i na osnovu računa donesite odluku da li plaćate kešom ili karticom", istakao je ministar i dodao da je ovo velika promena u Srbiji.
Mali je dodao da se tako smanjuje mogućnost da se "kroz neke duple softvere izbegava plaćanje poreza".
 
"Svaki put kada nam ne izdaju fiskalni račun, tih 10 ili 20 odsto poreza neko stavi sebi u džep, umesto da ode u budžet i pomognemo onima kojima je najpotrebnije", rekao je ministar.
 
Istakao je da je netačna informacija koja se juče pojavila da je dovoljno da privredni subjekt ima ugovor sa dobavljačem kase.
 
"To nije tačno, morate da imate implementiran ceo sistem i od prvog maja da izdajete fiskalne račune shodno novom sistemu", naveo je Mali.
 
Istakao je da su predmet fiskalizacije 200.000 lokacija i više od 140.000 privrednih subjekata.
 
Mali je podsetio da se od 1. maja u javnom sektoru uvode i e-fakture što bi trebalo da doprinese konkurentnosti privrede.
  • Aleksandar

    03.05.2022 21:53
    Kase
    Ajde da se setimo ko je uveo kase i koliko je problema bilo tada, lako je kritikovati ma sa čije strane bilo.
  • JOVANKA

    02.05.2022 10:28
    Pa mora da pita ,da bi se u programu odabrala opcija placanja .
    Svi racuni po novom sistemu idu direktno u poresku koja dodeljuje qr kod .Nekada je pametnije cutati ,nego baljezgati gluposti.
  • Kontrolor

    30.04.2022 15:36
    Mali moj ministre
    Imate oko 700.000 zaposlenih u javnom sektoru. Od toga jedno 690.000 po ceo dan sedi i svira q.cu na drustvenim mrezama,lajkuje sve sto kazete,ili " lupa minuse" svima koji vam upute bilo kakav negativan komentar. Eto vam radna snaga za skeniranje racuna. Molim i drugi put. A sto se tice nacina placanja, bilo bi jako lepo da vam firma koja je uvezla kase ( a siguran sam da cemo pre ili kasnije saznati da je vlasnik neki rodjak od nekoga iz vladajuce svite) pozajmi jednu kasu,pa je lepo startujete ( on-off dugme,da se ne mucite da prevodite uputstvo sa kineskog jezika) i pokusate da otkucate recun, a da ne znate nacin placanja. Vrlo brzo shvatite da ste na ogromnu gomilu gluposti,upravo istovarili jos jednu. Medjutim, niste ni vi potpuno krivi. Vi nemate ni iskustvo, ni obrazovanje da se bavite poslom koji vam je dodeljen, a od ekipe kojom ste okruzeni, ne mozete cak ni da prepisete nesto, jer su tek oni glupani i neznalice.Bude mi vas i zao ponekad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.