Mihajlović: Očekujem da poskupi struja, Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane.
Mihajlović: Očekujem da poskupi struja, Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka
Foto: 021.rs
"Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a ta sezona je prošla i sada moraju da se naprave "nove kalkulacije".
 
Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane.
Prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.
 
"Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje među najnižim u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve je poskupelo. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost", rekla je Mihajlović.
S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije moraju, kako je rekla, svi da uče kako da više štede struju i da se racionalno ponašaju.
 
Zima neće biti nimalo laka
 
Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga "moramo već sada početi da se pripremamo". 
 
"Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo jer je to preskupo", rekla je ona.
 
Ukoliko, kako je navela, "uopšte može da postoji nešto dobro u ovom vremenu koje to, svakako nije, onda je to otrežnjenje da svi moraju da se okrenu zelenoj energiji".
 
Mihajlović je kazala da o tome priča u svakoj prilici, a da su je, zbog zalaganja za obnovljive izvore, nazivali "zelenim džihadistom".
 
Ministarstvo je, prema njenim rečima, usvojilo sve potrebne zakone, pa je potom "bilo slučajeva da su pojedina javna preduzeća 'otkazivala poslušnost' Vladi Srbije zato što ne žele da se prilagode onome što nosi budućnost".
 
Ona je navela da je predložila da postoji posebno ministarstvo koje bi se bavilo samo zelenom tranzicijom društva i energetskom održivošću.
 
"Trebalo je da se dogodi rat u Ukrajini, pa da shvatimo da je zelena energija budućnost. Zato je od velikog značaja to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao posebnu tačku u razvoju Srbije istakao 'zelenu energiju' i ulaganja koja moramo da imamo u ovoj oblasti kao garanciju da bismo imali dovoljno energije. Kamo sreće da imamo više ljudi poput Vučića koju razumeju i vide kuda svet ide u budućnosti i kako da se Srbija priključi svetu", rekla je Mihajlović.
 
Koliko je potrošeno za vanredni uvoz struje?
 
Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u u decembru prošle godine do danas, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. zbog "katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om" ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.
 
"Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu, a umesto toga, ponavljam, zbog katastrofalno lošeg upravljanja sada bivšeg menadžmenta, EPS je uvozio struju", rekla je Mihajlović.
 
Istakla je da je "prevedeno na još razumljiviji jezik, zbog EPS-a bačena jedna nova hidroelektrana".
 
Dodala je da Srbija do sada nije uvozila ugalj, ali "zbog istih razloga zbog kojih je bačena jedna hidroelektrana", vlada odborila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak.
 
Na pitanje ko je platio uvoz električne energije navela je da EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava.
 
"A EPS se finansira od novca kojim građani plaćaju struju i kredita, među kojima je dosta onih sa državnim garancijama", rekla je Mihajlović.
  • Boriša

    10.05.2022 20:56
    Sve je to nama poznato, ali na tebi je da rešiš problem. Ako ne znaš-ostavka i to što pre.
  • Roki

    10.05.2022 14:24
    Roki
    Draga ministarko EPS nam je pukao zbog kadra koji je vodio tu firmu a koji ste vi postavljali i sad ga priglašavate ranjenim , nije ranjen on ima kancer koji ste vi i samo vi!!!! Sad očekujete naravno da sve narod nadoknadi.SRAMOTA!!!
  • Brane

    10.05.2022 13:38
    Sta vi radite
    nije ni cudo. Nemam nista protiv da se nista ne radi. Ali odakle vi na budzetu kao ministri ...sekretari..dodavaci levi desni...savetnici i ko zna sta sve. Energetika u rasulu...al ministarka i dalje. Ccc. Blago nama sa takvima. More jedared...ima da se sve iznaplacuje...verujte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.