"Sankcije": EU napravila plan za kupovinu ruskog gasa

Evropska unija usvojila je uputstvo koje njenim članicama omogućava da nastave da kupuju ruski gas i da ispune zahtev Moskve da on bude plaćen u rubljama, a da pritom ne prekrše sankcije.
"Sankcije": EU napravila plan za kupovinu ruskog gasa
Foto: Pixabay

Kako prenosi Blumberg, Evropska komisija je na zatvorenom sastanku u petak obavestila svoje članice da se u novom uputstvu pojašnjava da kompanije mogu da otvore namenske račune u Gasprom banci i da gas plate u dolarima ili evrima, s tim što će nakon toga tražiti potvrdu da su izmirili ugovorne obaveze.

Ukoliko kompanije koje kupuju ruski gas ispune te uslove, neće se smatrati da krše sankcije koje je Rusiji uvela Evropska unija, navodi se u uputstvu, prenosi Tass.

Izvor Blumberga je naveo da je tokom sastanka bilo dosta neslaganja, jer su Nemačka, Mađarska, Francuska i Italija podržavale taj plan, dok je Poljska dovela u pitanje zakonitost takve odluke.
 
Neke države su bile nezadovoljne zbog toga što se u novom uputstvu ne navodi eksplicitno da li evropske kompanije mogu da otvaraju račune u rubljama u Gasprom banci. Evropska unija je do sada to tretirala kao kršenje sankcija, ali se u novom uputstvu to ne navodi, piše Blumberg.
 
Američka agencija je pre nekoliko dana objavila da je oko 20 evropskih kompanija koje kupuju ruski gas već otvorilo namenske račune u Gasprom banci, a da je još 14 od banke tražilo dokumentaciju neophodnu da to urade.
 
Prema uredbi koju je 31. marta potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, kupci gasa iz Evropske unije moraju da otvore račune u rubljama u Gasprom banci. Gas bi plaćali dolarima ili evrima, koje bi banka menjala za rublje i ta sredstva bi potom prebacivala na račune koje su kupci otvorili.
  • GORAN

    17.05.2022 08:14
    licemerje
    PRESTANITE da zapad , izvor svih nepravdi ROBOVLASNISTVA, KOLONIJALIZMA, NACIZMA, FASIZMA...izjednacavate sa SVETOM.
    Kosovovo su priznali ispod trecine covecanstva(uglavnom pod ucenama i pritiskom)bas kao sto su iRusiji uveli sankcije.
    HTEDOH RECI PRESTANITE DA L A Z E T E
  • milicica

    16.05.2022 19:41
    limanac
    Ma daj cini mi se da ni ti nisi bolji osudjujes Rusiju koja prodaje a ne osudjujes EU koja i pored uvodjenja sankcija kupuje i zaobilazi svoje odluke.
  • Лиманац

    16.05.2022 18:04
    Уобичајено руско лицемерје. Тачније, недостатак било каквог морала. Са једне стране убеђују сопствени народ да су једини исправни и да је цео свет погрешио а са друге стране тргују са тим истим светом јер им требају паре.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija